flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Аналіз обліково-статистичної роботи в територіальному управлінні Державної судової адміністрації України в Чернівецькій області та місцевих судах за перше півріччя 2014 року

19 серпня 2014, 13:41

 

Аналіз

обліково-статистичної роботи в територіальному управлінні

 Державної судової адміністрації України в Чернівецькій області

та місцевих судах  за  перше півріччя 2014 року

 

Відповідно, до закону України "Про судоустрій і статус суддів",  плану роботи ТУ ДСА України на І півріччя 2014 року  сектором організаційного забезпечення діяльності судів, судової статистики та інформаційних технологій проаналізовано стан організації роботи по веденню судової статистики в територіальному управлінні та місцевих судах області.

Управлінням здійснено комплекс заходів щодо організаційного забезпечення діяльності судів з реалізації основних завдань обліково-статистичної роботи: забезпечення достовірності, об’єктивності, оперативності, стабільності та цілісності інформації про роботу судів з основної діяльності.

 Робота сектору здійснювалась відповідно до наказів, доручень Голови Державної судової адміністрації України, планів роботи управління, сектору організаційного забезпечення діяльності судів, судової статистики та інформаційних технологій, затверджених начальником територіального управління.

На виконання плану роботи територіального управління за перше півріччя 2014 року спеціалістами сектору разом зі спеціалістами інших відділів, були проведені перевірки з вивчення стану організації роботи в судах міста Чернівці та Чернівецької області, а саме в Кіцманському, Герцаївському, Глибоцькому  районному суді.

 Під час перевірок, значна увага приділялась наступним питанням: загальні питання організації діяльності суду (у тому числі, планування роботи суду, підвищення кваліфікації працівників суду), оформлення та ведення справ, строки передання справ до канцелярії суду, складанням та затвердженням номенклатури справ суду,  оформлення судових справ та матеріалів, звернення судових рішень до виконання, організація обліково-статистичної роботи, організація та контроль за веденням архівної справи суду, робота в комп’ютерній програмі «Д-3», робота зі зверненнями громадян та запитами на публічну інформацію відповідно до Закону України «Про доступ до публічної інформації», тощо.

За результатами перевірок встановлено, що обліково - статистична робота у судах в цілому ведеться з дотриманням Інструкції з діловодства у місцевих загальних судах, апеляційних судах областей, апеляційних судах міст Києва та Севастополя, апеляційному суді АР Крим та Вищому спеціалізованому суді України з розгляду цивільних і кримінальних справ затвердженої наказом ДСА України № 173 від 17.12.2013 року, проте були виявлені і недоліки. Слід відмітити, що судами приймаються суттєві заходи для усунення недоліків, встановлених в ході перевірок, приймаються до уваги та практично знаходять своє застосування ті методичні рекомендації, які надаються спеціалістами сектору як безпосередньо у ході проведення вивчень та спілкування з відповідальними особами на тій або іншій ділянці роботи суду, так і протягом всього часу спілкування та співпраці з працівниками апарату суду з приводу покращення та більш ефективної організаці роботи в суді.

 В ході перевірок працівниками територіального управління надавалися роз’яснення по всім питанням, які виникали в процесі вивчення організації діяльності судів. За результатами перевірок складаються відповідні довідки. Копії довідок направляються в суди для обговорення на оперативних нарадах та усунення встановлених недоліків.

З метою нормативного забезпечення функціонування й удосконалення обліково-статистичної роботи, діловодства та організації роботи з питань судової статистики у місцевих загальних судах Чернівецької області, сектором було надіслано нагадування всім судам області щодо виконання наказу Державної судової адміністрації України від 05.06.2006 року № 55 «Про затвердження форм звітності про розгляд апеляційними та місцевими (крім господарських) судами судових справ і матеріалів»  та наказу ДСА України від 21 листопада 2012 року               № 158 «Про затвердження форм звітності щодо здійснення місцевими та апеляційними судами кримінального провадження» та Інструкції щодо їх заповнення і подання” зі змінами.

Взагалі, окрім зазначених листів та проведених навчань територіальне управління оперативно доводить до місцевих загальних судів інформацію, отриману від Державної судової адміністрації України та ДП “ІСС”, інформує про зміни в Положенні про    автоматизовану систему документообігу суду. Спеціалісти територіального управління постійно надають методичну та практичну допомогу працівникам місцевих загальних судів міста Чернівці та Чернівецької області.

 Спеціалістами сектору постійно надається методична та практична допомога працівникам, які займаються в суді первинним обліком справ і матеріалів, заповненням статистичних карток, стосовно яких судом розглянуто кримінальні справи (провадження), а також складанням звітів.

 З метою підготовки до звітного періоду, працівниками територіального управління спільно із працівниками ДП «ІСС» 26 червня 2014 року було проведено семінар в режимі відеоконференцзвязку з відповідальними працівниками судів за здачу статистичної звітності, щодо особливостей складання статистичних звітів про роботу судів за підсумками роботи за перше півріччя 2014 року та щодо впровадження в дію Інструкції з діловодства і Класифікатора адміністративних справ з 01 січня 2014 р.

Результати звітності про роботу районних судів області за І півріччя 2014 року показали, що робота  по веденню первинного обліку у всіх районних судах області проводиться відповідно до діючих нормативно-правових актів.

Звіти за підсумками  роботи  районних судів області за І півріччя 2014 року надсилаються до територіального управління за допомогою електронної пошти і складаються переважно в автоматичному режимі. Всі районні суди області подають до територіального управління звіти відповідно до затвердженого графіка.

Своєчасно, без затримок районні суди області подали до територіального управління звіти за 1-й квартал 2014 року за формами № 1-ОП «Про оперативність розгляду місцевими судами кримінальних справ» , 1-1-ОП «Звіт про оперативність розгляду місцевими загальними судами матеріалів кримінального провадження»,  1-Л « Про оперативність розгляду місцевими судами кримінальних справ» складалися судами та приймалися спеціалістами. Зазначені звіти вчасно подано до ДСА України.

Статистичний звіт форми № 10 «Звіт про справляння, звільнення від сплати та повернення судового збору в місцевих та апеляційних судах» за 1 квартал 2014 року складався судами в автоматичному режимі за допомогою КП «Д-3».

Працівниками сектору відповідальними за підготовку та прийняття  звітів про роботу районних судів області  перевіряється достовірність даних та витребовуються підтвердження до показників внесених до звітів.

З метою оперативного опрацювання статистичних даних на протязі звітного періоду в судах області проводилось оновлення Програми з налаштуванням  автоматичної синхронізації через Інтернет. У всіх судах області призначені відповідальні особи за введення інформації по категоріям судових справ

Впродовж  1-го півріччя 2014 року було прийнято та опрацьовано 255 звітів про роботу місцевих судів та даних про судимість в області. Дані звіти зведено та подано до ДСА України, обласного управління статистики, апеляційного суду Чернівецької області, а також до Вінницького апеляційного адміністративного суду.

Територіальним управлінням приділяється велика увага підвищенню кваліфікації працівників, відповідальних за обліково-статистичну роботу в судах.

З метою виконання Закону України «Про судоустрій і статус суддів» від 07.07.2010 №2453-VI та рішення Ради суддів України від 11 травня 2010 року №22 щодо запровадження єдиної автоматизованої системи документообігу загальних судів  та розподілу справ  між суддями,  ТУ ДСА України в Чернівецькій області  продовжило  подальшу планову роботу  по запровадженню та вдосконаленню роботи в автоматизованій системі документообігу в усіх судах області. Зокрема, постійно приділяється увага проблемним питанням, які виникають при автоматичному формуванні статистичних звітів. Так, за інформацією, що надходить від районних судів про помилки, які виникають при складанні за всіма формами звітів, відповідальними працівниками територіального управління спільно з працівниками ДП «ІСС» проводиться робота з вирішення даних актуальних питань.

Пропозиції:

1. Продовжити вести контроль над правильністю заповнення первинних документів, що стосується статистичної роботи суду та періодично проводити навчання з відповідальними працівниками.

2. При проведені навчальних семінарів з працівниками судів, постійно наголошувати  останнім на всі зміни, що вносяться в інструкції по заповненню звітів та звертати їхню увагу щодо вивчення положень Кримінального кодексу України, Кримінального процесуального кодексу України, Цивільного кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України, знання яких суттєво впливає на якість  підготовки звітів.

 

 

    Завідувач сектором організаційного                                      К. В. Тарабас                                

    забезпечення діяльності судів,

    судової статистики та інформаційних технологій