flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Інформаційно-аналітична довідка щодо результатів роботи територіального управління Державної судової адміністрації України в Чернівецькій області за 2011 рік

15 лютого 2013, 10:42

Інформаційно-аналітична довідка

щодо результатів роботи територіального управління

Державної судової адміністрації України в Чернівецькій області

за 2011 рік

 

1.                       В галузі фінансового забезпечення :

Аналіз використання коштів за 2011 рік показав, що виплата заробітної плати проводилась без затримки, у встановлені строки та в межах виділених з Державного бюджету асигнувань. Кредиторської заборгованості з оплати праці станом                                     на 1 січня 2012 року немає.

Кошторисом доходів і видатків загального фонду на 2011 рік для утримання місцевих судів передбачено фінансування в сумі 20 млн. 739 тис. 100 грн. Протягом 2011 року з Державного бюджету фактично виділено фінансування в сумі 20 млн. 739 тис. 100 грн., що у відсотках становить 100% від передбаченого кошторисом. Впродовж 2011 року використано коштів в сумі 20 млн. 709 тис. 900 грн. Залишок невикористаних коштів, які утворились станом на 1 січня 2012 року, і який перерахований до Державного бюджету у зв’язку із відсутністю підкріплення з Державної казначейської служби України,                  складає 29,2 тис. грн., з них:

-   3,4 тис. грн. – на оплату комунальних послуг. Даний залишок був перерахований до Державного бюджету у зв’язку із тим, що в останній банківський день 29 грудня 2011 року було перераховано на рахунок територіального управління компенсацію за комунальні послуги згідно договору оренди Національною школою суддів України;

-   4,0 тис. грн. – на придбання господарських товарів для місцевих районних судів. Залишок перерахований  до Державного бюджету у зв’язку із відсутністю підкріплення з Державної казначейської служби України;

-   21,8 тис. грн. – на оплату телефонних переговорів для місцевих районних судів та монтаж системи вентиляції для суду. Залишок перерахований  до Державного бюджету у зв’язку із відсутністю підкріплення з Державної казначейської служби України.

 

Щодо фінансового забезпечення спеціального фонду

Кошторисом доходів і видатків спеціального фонду на 2011 рік для утримання місцевих районних судів передбачено фінансування в сумі 3 млн. 817 тис. 400 грн. Протягом 2011 року з спеціального фонду Державного бюджету фактично виділено фінансування в сумі 2 млн. 347 тис. 800 грн., що у відсотках становить 61,5 % від передбачених кошторисом. Кошти, які надійшли протягом 2011 року використані повністю.

Недофінансування з Державного бюджету по спеціальному фонду становить                            1 млн. 469 тис. 600  тис. грн. за такими кодами економічної класифікації:

-   442 тис. 800 грн. – по КЕКВ 1131 «Предмети, матеріали, обладнання та інвентар, у тому числі м’який інвентар та обмундирування»;

-   435 тис. 100 грн.  – по КЕКВ 1134 «Оплата послуг (крім комунальних)»;

-   388 тис. 700 грн. – по КЕКВ 2110 «Придбання обладнання і предметів довгострокового користування»;

-   203 тис. грн.. – по КЕКВ 2143 «Реконструкція інших об’єктів».

Слід зазначити, що після набрання чинності з 1 листопада 2011 року Закону України «Про судовий збір» з Державного бюджету по спеціальному фонду в грудні 2011 року було виділено фінансування на погашення кредиторської заборгованості за 2008 рік                               в сумі 683,2 тис. грн. Що в свою чергу надало можливість розрахуватись за придбане житло для судді та проектно-кошторисну документацію і фундаментні блоки для будівництва Палацу Правосуддя в м. Сторожинець.

У зв’язку із недофінансуванням по спеціальному фонду станом на 1 січня 2012 року існує зареєстрована в органах Державного казначейства кредиторська заборгованість                   в сумі 372,7 тис. грн., а саме:

-   140,3 тис. грн. – за поштові марки;

-   152,6 тис. грн.. - за консультативні послуги з програмного забезпечення комп’ютерної програми «Документообіг загальних судів»;

-   5,3 тис. грн.. – за технічне обслуговування картриджів;

-   8,1 тис. грн. – за оргтехніку та телефонну станцію для судів;

-   66,4 тис. грн. – за будівельні матеріали для проведення реконструкції приміщення суду.

 

2. В галузі матеріально-технічного та інформаційного забезпечення судів

В 2011 році, враховуючи потреби судів, придбано:

- поштових марок – на 990,4 тис. грн.;

- бланкової продукції – на 158,8 тис. грн.;

 - господарських товарів –на 186,5 тис грн.;

- канцелярських товарів – на 128,9 тис грн.;

- паперу для ксероксу на – 390,6 тис. грн.;

- 14 комп’ютерів – на 65,0 тис. грн.;

- 32 багатофункціональних пристроїв – на 70,0 тис. грн.;

- картриджів – на 21,4 тис. грн.;

Протягом 2011 року здійснено ремонт технічних засобів на 34,9 тис. грн. та регенерацію і заправку картриджів на 90,2 тис. грн.

Територіальне управління продовжує опрацювання комп’ютерної програми «Документообіг загальних судів». По даній програмі проведено навчальні семінари з головними спеціалістами судів з інформаційних технологій та користувачами програми.

Вивчено та проаналізовано працездатність зазначеної програми, а також її  відповідність вимогам правил судового діловодства. Зауваження та пропозиції щодо покращення роботи модулів програми постійно надсилаються розробникам даного програмного забезпечення.

Також територіальним управлінням:

- проведено заміну, в сервісі технічної підтримки «Ліга Закон» ключів старого зразка LTP на нові ключі USB та перенесено програму «Ліга Закон» на роутери, що в свою чергу дало можливість розвантажити сервер;

-   з 14 місцевих судів загальної юрисдикції Чернівецької області доступом до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців забезпечені 6 районних судів (Вижницький, Герцаївський, Заставнівський, Садгірський, Сокирянський, Хотинський районні суди). Решти 8-ми районних судів Чернівецької області пакети документів необхідних для забезпечення доступу судів до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, знаходяться в Державній реєстраційній службі і на даний час районні суди очікують підключення;

-   проведено реєстрацію персональних баз даних;

-   в кожному районному суді області встановлено пристрої по охолодженню серверного обладнання;

-   в 3-х районних судах м. Чернівці проведено мережу з оптичного волокна;

-   в Герцаївському районному суді облаштовано приміщення під новий архів та встановлено в ньому стелажі і сигналізацію;

-   в Шевченківському районному суді м. Чернівці здійснено капітальний ремонт двох кахельних пічок;

-   в Садгірському районному суді м. Чернівці проведено капітальний ремонт газового котла;

-   в Путильському районний суд здійснено капітальний ремонт двох кахельних пічок;

-   Новоселицький та Заставнівський районні суди переведено на автономне газове опалення та здійснено промивку опалювальної системи і утеплення трубопроводу на горищі;

-    Садгірському, Шевченківському, Кіцманському районних судах проведено поточні ремонти приміщень;

-   в Заставнівському районному суді проведено поточний ремонт даху.

 

3. В галузі забезпечення судів приміщеннями

За прийнятими нормами (з розрахунку 155 кв.м площ на одного суддю) службова площа приміщень судів в сумарному підсумку в усіх 14-ти районних судах області повинна складати 10850,0 кв.м. На сьогоднішній день вона складає лише 9673,2 кв.м (або 136,2 кв.м на одного суддю). Відповідно до переліку вимог, що пред’являються до приміщень районних (міських) судів, затверджених ДСА України та погоджених Радою суддів України, тільки 4 районних суди відповідають затвердженим нормам для здійснення судочинства.

Управління здійснило погодження виготовленої проектно-кошторисної документації на добудову приміщення Шевченківського районного суду м. Чернівці з відповідними структурами міської ради, МНС,СЕС та ін., і на даний час очікує рішення Чернівецької обласної ради.

Територіальним управлінням вирішено питання про вивільнення Сокирянським районним управлінням юстиції частини приміщення площею 138,5 кв.м. для Сокирянського районного суду.

Також з метою забезпечення Чернівецького окружного адміністративного суду належним приміщенням, територіальним управлінням проводяться роботи по реконструкції приміщення за адресою: м. Чернівці, вул. Хотинська, 41.

З метою забезпечення районних судів області додатковими приміщеннями, територіальним управлінням продовжується здійснюватись моніторинг вільних приміщень в районах області.

 

4. В галузі забезпечення безпеки суддів та охорони приміщень судів

У всіх районних судах області функціонують технічні засоби охорони (в т.ч. тривожні кнопки в залах судових засідань). Проведені спільно з органами УМВС перевірки показали їх належну працездатність та оперативність реагування чергових частин на їх спрацювання.

Всі 14 приміщень районних судів охороняються також підрозділом судової міліції, в тому числі цілодобово 6.

Впродовж року, щодо суддів, за якими необхідно було б вживати спеціальні заходи безпеки, не зареєстровано.

В 2011 році керівництвом територіального управління спільно з керівництвом УМВС України в Чернівецькій області тричі проводилось обстеження приміщень районних судів м.Чернівці та Чернівецької області на предмет технічної укріпленості, а також проводились спільні наради, на яких затверджувались заходи з метою покращення укріпленості та технічної оснащеності приміщень районних судів. Всі затверджені на спільних нарадах заходи, територіальним управлінням виконано своєчасно у встановлені терміни.

Для кожного районного суду розроблені та затверджені поновлені маршрути конвоювання підсудних, а також встановлено відеоспостереження у приміщеннях та при вході у всіх районних судах області.

На базі Регіонального відділення Національної школи суддів проведені навчання з судовими розпорядниками районних судів м. Чернівці та Чернівецької області.

 

5. В галузі соціально-побутового забезпечення суддів

В 2011 році придбання житла для суддів через відсутність фінансування не здійснювалось.

Відповідно до Постанови КМУ «Про затвердження Порядку видачі та зразка свідоцтва про загальнообов’язкове державне страхування» в 2011 році територіальним управлінням на всіх суддів, працівників управління та місцевих судів зібрано анкети застрахованої особи форми №8 для оформлення свідоцтв про загальнообов’язкове соціальне страхування. На даний час свідоцтва виготовляються і найближчим часом будуть видані всім застрахованим особам.

В 2011 році всім суддям районних судів м. Чернівці та Чернівецької області, які звертались до територіального управління із заявами на виплату матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань, було виплачено такі допомоги в повному обсязі.

Також в грудні 2011 року був підписаний спільний наказ ТУ ДСА України в Чернівецькій області та Головного управління охорони здоров’я Чернівецької обласної державної адміністрації «Про проходження суддями, працівниками апарату місцевих судів та працівниками територіального управління ДСА України в Чернівецькій області щорічного профілактичного огляду». Даним наказом передбачено надання амбулаторно-поліклінічної допомоги та диспансерне спостереження за членами сімей суддів та працівниками апарату судів, яке буде здійснюватись за адміністративно-територіальним принципом в поліклініках центральних районних лікарень і міських поліклінік та обласній консультативній поліклініці, а також забезпечення першочергового оздоровлення суддів, членів їх сімей, працівників апарату судів на базі лікарні відновного лікування с. Брусниця за медичними показами.

 

6.В галузі кадрового забезпечення

Протягом 2011 року згідно із Графіком навчання із підвищення кваліфікації 35 суддів районних судів області пройшли навчання в Національній школі суддів України та її Чернівецькому регіональному відділенні.

В цьому ж регіональному відділенні впродовж 2011 року пройшли підвищення кваліфікації 79 державних службовців, працівників апарату районних судів.

На виконання розпорядження Кабінету Міністрів України від 13 грудня 2004 року  899-р «Про утворення навчально-методичного центру перепідготовки та підвищення кваліфікації спеціалістів з питань фінансового моніторингу в сфері боротьби з легалізацією (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, і фінансуванням тероризму» було направлено п’ятеро працівників апарату суду для підвищення кваліфікації за курсом «Боротьба з легалізацією (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, і фінансуванням тероризму».

Впродовж звітного періоду в районні суди області для проходження виробничої та ознайомчої практики було направлено 116 студентів (Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича, Національного університету «Одеської юридичної академії», Національного університету «Києво-Могилянської академії», Національного університету «юридична академія України ім. Ярослава Мудрого», Київського національного університету ім. Тараса Шевченка, тощо).

З метою надання практичної та методичної допомоги з питань ведення кадрового діловодства в суді, протягом 2011 року, було здійснено 10 перевірок в районних судах області. Всі недоліки було усунуто під час перевірки. За окремими фактами було здійснено п’ять перевірок за дорученням Державної судової адміністрації України у Першотравневому районному суді м. Чернівці, за зверненням Територіальної державної інспекції праці у Чернівецькій області, у Новоселицькому та Кіцманському районних судах Чернівецької області та за зверненням фермерського господарства «Украгро» у Господарському суді Чернівецької області, всі обставини викладені у доручені та зверненні, за результатами вищеназваних перевірок, виявились безпідставними.

На виконання Постанови Кабінету Міністрів України від 03.09.2005 року № 865 «Про оплату праці та щомісячне грошове утримання суддів» та наказу Державної судової адміністрації України від 24.07.2009 року №81 «Про затвердження Положення про призначення і виплату щомісячного грошового утримання працюючим суддям» було направлено, у встановлені строки, матеріали на призначення щомісячного грошового утримання двом працюючим суддям.

Разом із сектором організаційного забезпечення діяльності судів, судової статистики та інформаційних технологій вивчено обсяг роботи (навантаження) місцевих районних судів за результатами 2010 року. Аргументовані пропозиції щодо збільшення штатної чисельності суддів та працівників апарату судів, що випливають із проведеного аналізу, надіслані нами на розгляд ДСА України 25.02.11 вих. №01.04-281.

 

7. Щодо взаємодії із засобами масової інформації

ТУ ДСА України в Чернівецькій області співпрацює із друкованими та електронними засобами масової інформації. Зокрема, з обласними газетами „Буковина”, „Буковинське Віче”, „Зориле Буковиней”, „Ва-банк” та „Чернівці”. Окремі аналогічні матеріали про діяльність ТУ ДСА направляються і до всеукраїнських газет „Юридичний вісник України”, „Криминоген”, ”Криминальное обозрение” та „Криминальная хроника”.

Відповідальні працівники управління постійно готують матеріали  рубрики „У судах області”, в яких йдеться про конкретний розгляд у місцевих судах резонансних кримінальних справ. При цьому йде роз‘яснення чинного законодавства України, утвердження принципу невідворотності покарання за скоєні злочини.

Територіальне управління на обласному радіо «Буковина» у щотижневій рубриці „Оперативно про головне: інформують прес-служби» систематично висвітлює питання діяльності ТУ ДСА. Окрім того, у вівторок кожного тижня на радіостанції „Радіо-Буковина” виходить 3-4-хвилинна рубрика „У судах області”, в якій розміщуються інформації про розгляд у судах Буковини найрезонансніших кримінальних справ, роз’яснюється процедури звернення у судові інстанції громадян для захисту своїх прав та свобод.

Проведено чергову конференцію служителів Феміди краю на якій підбито підсумки роботи судів Чернівецької області у першому півріччі 2011 року (на якій виступили голова Апеляційного суду Чернівецької області, заслужений юрист України Олексій Черновський та начальник територіального управління Державної судової адміністрації України в Чернівецькій області Юрій Гончарук.

Також територіальним управлінням організовано та проведено в Апеляційному суді Чернівецької області зустріч за «круглим» столом із журналістами, на якій виступив начальник територіального управління ДСА України в Чернівецькій області про проблеми у матеріально-технічному забезпеченні судів Буковини та дано інтерв’ю про основні аспекти Закону України «Про судовий збір».

За ініціювання ТУ ДСА України в Чернівецькій області на обласному телебаченні 10.12.2011 року було організовано та проведено пряму телевізійну програму «Судова влада України: реалії та перспективи», у якій голови Апеляційного, Гомподарського та Адміністративного суду краю О. Черновський, Б.Желік та А.Огородник вели мову про діяльність судів, які вони очолюють, а також про матеріально-технічне забезпечення місцевих судів України та Буковини зокрема.

ТУ ДСА активно працює над систематичним поповненням WEB-сторінки на сайті ДСА України в «Інтернеті». Він повністю оновлений і поповнюється новими матеріалами. Станом на 01.10.2011року на WEB-порталі ТУ ДСА розміщено 24 публікації, на WEB-порталі місцевих судів краю – розміщено 141 публікація, необхідних для населення – зразки заяв та процесуальних документів, історичні довідки, фотогалереї.

Особливих проблем у співпраці із регіональними та всеукраїнськими засобами масової інформації у територіального управління Державної судової адміністрації України в Чернівецькій області не виникає.

 

8. Щодо дотримання виконавської дисципліни

У звітному періоді управлінням було заплановано до виконання 202 заходів. Виконано всі заходи. Проведено 8 засідань колегії управління, на яких розглянуто важливі питання забезпечення діяльності судів та організації роботи апарату управління.

За цей період на контролі перебувало 18 рішень колегії ДСА України, згідно з якими підлягало виконанню 29 заходів. Всі рішення колегії ДСА України виконані в повному обсязі, про що в установлені терміни проінформовані відповідні галузеві структури ДСА.

Стан виконавської дисципліни систематично обговорюється на апаратних нарадах управління (за підсумками роботи за кожний місяць). Діяльність апарату управління врегульовано спеціальним нормативно-правовим актом.

На виконання наказу Голови ДСА України від 21.11.2011р. № 165 «Про проведення оцінки ефективності здійснення контролю», робочою групою ДСА України була проведена перевірка щодо дотримання строків виконання завдань, визначених законами України, постановами Верховної Ради України, актами і дорученнями Президента України та Кабінету Міністрів України  за період з 01.01.2011р. по 31.10.2011р.

За результатами перевірки установлено, що контрольні завдання, визначені законами України, постановами Верховної Ради України, актами і дорученнями Президента України та Кабінету Міністрів України  за період з 01.01.2011р. по 31.10.2011р. територіальними управліннями виконувалися – без порушення строків.

 

 

 

Начальник територіального управління

державної судової адміністрації України

в Чернівецькій області                                                                                    Ю.Г. Гончарук