flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Інформаційно-аналітична довідка щодо результатів роботи територіального управління державної судової адміністрації у Чернівецькій області за 2012 рік

15 лютого 2013, 10:46

Інформаційно-аналітична довідка

щодо результатів роботи територіального управління державної судової адміністрації у Чернівецькій області

за 2012 рік

1.      В галузі фінансового забезпечення :

Аналіз використання коштів за 2012 рік показав, що виплата заробітної плати проводилась без затримки, у встановлені строки та в межах виділених з Державного бюджету асигнувань. Кредиторської заборгованості з оплати праці станом на 1 січня 2013 року немає.

Кошторисом доходів і видатків загального фонду на 2012 рік для утримання місцевих судів передбачено фінансування в сумі 24 млн. 180 тис. 700 грн.  Фактично виділено з Державного бюджету  фінансування в сумі 24 млн. 180 тис. 700 грн., що у відсотках становить  100 % від передбаченого на  2012 рік. Протягом 2012 року використано коштів в сумі 24 млн. 180 тис. 700 грн. Залишок невикористаних коштів, які утворились станом на 1 січня 2013 року  складає 0,48 грн.

Щодо фінансового забезпечення спеціального фонду

Кошторисом доходів і видатків спеціального фонду на 2012 рік для утримання місцевих районних судів передбачено фінансування в сумі 10 млн. 951 тис. грн., фактично надійшло з Державного бюджету асигнувань в сумі       9 млн. 140тис. 600 грн., що у відсотках становить 83,5 % від передбачених кошторисом на поточний рік. Використано коштів в сумі 8 млн. 651 тис. 200 грн. Залишок невикористаних коштів станом на 1 січня 2013 року по спеціальному фонду становить 489 тис. 400 грн.. з них:

-                     282тис. 500 грн.. - оплата на придбання поштових знаків, господарських товарів, табличок, оплата послуг телефонного зв’язку, послуг спецзв’язку, послуг з охорони приміщень, оплата послуг перекладачів, оплата відряджень суддям та працівникам районних судів, оплата екологічного податку та інше. У встановлені регламентом роботи терміни, територіальним управлінням було надано до органів державної казначейської служби, всі необхідні для здійснення оплати підтверджуючі документи (рахунки, накладні, акти виконаних робіт, договори та інше). Але у зв’язку із обмеженим проведенням платежів в наслідок відсутності «підкріплення» з Державної казначейської служби України, вищезазначені виплати не були здійснені, а тому зареєстровані як бюджетна кредиторська заборгованість в межах виділених асигнувань.

-                     190 тис. грн.. – оплата проведеного капітального ремонту приміщення для розміщення апарату Першотравневого районного суду м. Чернівці. Акти виконаних робіт та договори були надані до органів Державної казначейської служби у встановлені регламентом роботи строки для проведення оплати, але у зв’язку із обмеженим проведенням платежів в наслідок відсутності «підкріплення» з Державної казначейської служби України, вищезазначені виплати не були здійснені.

-                     16,9 тис. грн.. - на оплату комунальних послуг. Даний залишок був перерахований до Державного бюджету у зв’язку із тим, що в останній банківський день 27 грудня 2012 року було перераховано на рахунок територіального управління компенсацію за комунальні послуги згідно договорів оренди, відповідно до виписки з реєстраційного рахунку, яка надана органом казначейської служби 28 грудня 2012 року після 12 години згідно регламенту роботи казначейської служби. В той час, як граничний час прийому платіжних документів, які приймались від розпорядників бюджетних коштів для забезпечення виконання 28 грудня 2012 року було встановлено до 13.00 години 27 грудня 2012 року. Тому не було можливості використати кошти, які перераховані 27 грудня 2012 року.

Недофінансування з державного бюджету по спеціальному фонду за 2012 рік становить 1 млн. 810 тис. 400 грн.

2. В галузі матеріально-технічного та інформаційного забезпечення судів

За 2012 рік, враховуючи потреби судів, придбано:

- поштових марок – на 124,6 тис. грн.;

- бланкової продукції – на 83,1 тис. грн.;

- господарських товарів – на 98 тис грн.;

- канцелярських товарів – на 98,1 тис грн.;

- паперу для ксероксу на – 99 тис. грн.;

 - папір для друку – 2,7 тис.грн.

- меблів – на 68 тис. грн.;

- котли – на 36,0 тис. грн.;

- бензин – на 99,9 тис.грн.;

       - запасні комплектуючі до оргтехніки – на 53,2 тис.грн.;

       - картриджів – на 99,3 тис. грн.;

- стабілізатори напруги – 88,6 тис. грн.

- автозапчастини  -  на 24,0 тис.грн. 

Протягом звітного періоду здійснено обслуговування оргтехніки – на                  83,6 тис.грн.

Окрім того, за вказаний період Новоселицький  районний суд Чернівецької області було забезпечено насосом та господарськими матеріалами для облаштування водяної свердловини – на 3,5 тис.грн.

Територіальне управління продовжує опрацювання комп’ютерної програми                        «Д-3». По даній програмі проведено навчальні семінари з головними спеціалістами судів з інформаційних технологій та користувачами програми.

Працівниками територіального управління спільно з ДП «Інформаційні судові системи» ведеться постійне вивчення працездатності та можливих помилок при роботі з програмою, а також її  відповідність вимогам правил судового діловодства.

      Для підготовки до опалювального сезону було проведено ряд заходів, а саме: чистка димарів у районних судах, повірка лічильників, придбання газового  лічильника для Хотинського районного суду, придбання сигналізатора газу «Страж» 100УМ з комплектуючими для Кельменецького районного суду, забезпечення районних судів електрорадіаторами. Також були закуплені котли та матеріали для заміни в Путильскому та Герцаїівському районних судах , пічного опалення на газове та електричне на суму - 119,6 тис. грн.

        На виконання програми енергоефективності і розвитку сфери виробництва енергоносіїв з відновлювальних джерел енергії та альтернативних видів палива на 2010-2015рр., затвердженої постановою КМУ від 01.03.2010р.№243, були частково замінені старі та зношені дерев’янні вікна на металопластикові у Шевченківському та Першотравневому районних судах на суму – 98,3 тис.грн.

   Для належного функціювання районих судів, відповідно до нового Кримінального процесуального кодексу, районні суди були забезпеченні штампами, бланковою продукцію,  памятками та  дисками.

  3. В галузі забезпечення судів приміщеннями

Згідно нових норм, що встановлюють ДБН України (з розрахункової площі на одного суддю в середньому 167 кв.м.) службова площа приміщень судів в сумарному підсумку в усіх 14-ти районних судах області повинна складати  12024 кв.м. На сьогоднішній день вона складає лише 9811,7 кв.м (або 136,2 кв.м на одного суддю), тобто збільшилася  порівняно з показниками, що були зазначені у 2011 році на 138,5 кв.м за рахунок вивільнених приміщень сторонніми організаціями у Сокирянському районному суді. Відповідно до нових норм  ДБН України, що пред’являються до приміщень районних (міських) судів, тільки 5 районних суди відповідають затвердженим нормам для здійснення судочинства.

Для покращення ситуації по забезпеченню судами належними приміщеннями управління неодноразово зверталося до місцевих органів влади з приводу розширення вже існуючих площ і як результат такої роботи є попереднє рішення Чернівецької обласної ради  про  дозвіл на добудову приміщення Шевченківського районного суду м. Чернівців площею 600 м ².

 У зв’язку із взаємодією територіального управління з органами місцевого самоврядування обласною радою виділено приміщення площею 69,8  м ² для потреб Шевченківського районного суду, а саме для розміщення канцелярії.

Також з метою забезпечення Першотравневого районного суду м. Чернівці належним приміщенням, територіальним управлінням проводяться роботи по реконструкції приміщення за адресою: м. Чернівці, вул. Хотинська, 41.

Згідно рішення Чернівецької міської ради територіальному управлінню надано земельну ділянку за адресою проїзд Смотрицького, 2 площею 0,3788 га в постійне користування для будівництва та обслуговування житлового комплексу для суддів апеляційного та місцевих судів міста.

Протягом 2012 року була проведена експортно-грошова оцінка 14 земельних ділянок, які знаходяться на балансі територіального управління на загальну суму 2886,7 тис. грн.

В зв’язку з аварійним станом покрівлі в Кіцманському районному суді  територіальне управління спільно з органами виконавчої влади та місцевого самоврядування здійснило капітальний ремонт даху площею 600 м ².з покриттям металочерепицею, за рахунок коштів, виділених з обласного бюджету.

4. В галузі забезпечення безпеки суддів та охорони приміщень судів

У всіх районних судах області функціонують технічні засоби охорони (в т.ч. тривожні кнопки в залах судових засідань). Окрім того додаткове охоронне  відеоспостереження встановлено в Садгірському районному суді. Всі 14 приміщень районних судів охороняються також підрозділом судової міліції, в тому числі цілодобово 6.

Для вдосконалення та належної роботи системи сигналізації в Шевченківському районному суді були довстановлені у всіх кабінетах та коридорах додаткові точки охоронної сигналізації суду ( 34 точки).

   За звітний період випадків щодо суддів, за якими необхідно було б вживати спеціальні заходи безпеки не зареєстровано.

У 2012 році, завдяки тісній співпраці керівництва територіального управління з керівництвом УМВС України в Чернівецькій області та відповідно до акта передачі конвоювання арештованих у Садгірському районному суді м. Чернівців здійснює 5 стрілецька рота військової частини 1241 внутрішніх військ УМВС.

 

5. В галузі соціально-побутового забезпечення суддів

За звітний період придбання житла для суддів через відсутність фінансування не здійснювалось.

Відповідно до Постанови КМУ «Про затвердження Порядку видачі та зразка свідоцтва про загальнообов’язкове державне страхування» територіальним управлінням на всіх суддів, працівників управління та місцевих судів зібрано анкети застрахованої особи форми №8 для оформлення свідоцтв про загальнообов’язкове соціальне страхування. На даний час свідоцтва виготовляються та будуть видані всім застрахованим особам.

В кінці минулого року був підписаний спільний наказ ТУ ДСА України в Чернівецькій області та Головного управління охорони здоров’я Чернівецької обласної державної адміністрації «Про проходження суддями, працівниками апарату місцевих судів та працівниками територіального управління ДСА України в Чернівецькій області щорічного профілактичного огляду». Даним наказом передбачено впродовж 2012 року надання амбулаторно-поліклінічної допомоги та диспансерне спостереження за членами сімей суддів та працівниками апарату судів, яке буде здійснюватись за адміністративно-територіальним принципом в поліклініках центральних районних лікарень і міських поліклінік та обласній консультативній поліклініці, а також забезпечення першочергового оздоровлення суддів, членів їх сімей, працівників апарату судів на базі лікарні відновного лікування с. Брусниця за медичними показами.

Також з метою інформування суддів, суддів у відставці та членів їх сімей щодо можливості відпочинку в санаторно-курортних лікувальних центрах "Феміда" та "Шкло" відповідальні працівники територіального управління постійно надають консультації працюючим суддям та суддям у відставці щодо різноманітності лікувальних та профілактичних послуг, які пропонуються зазначеними санаторіями.

 

6.В галузі кадрового забезпечення

Протягом 2012 року згідно з Графіком підготовки суддів та працівників апаратів судів на 2012 рік 46 суддів районних судів області пройшли навчання в Національній школі суддів України та її Чернівецькому регіональному відділенні.

В цьому ж регіональному відділенні впродовж 2012 року пройшли підвищення кваліфікації 105 державних службовців, працівників апаратів районних судів області.

Разом з цим, понад 45 суддів та 70 працівників апаратів районних судів області взяли участь у семінарі на тему: "Вивчення, тлумачення, упровадження нового Кримінального процесуального кодексу України".

На виконання розпорядження Кабінету Міністрів України від 13 грудня 2004 року  899-р «Про утворення навчально-методичного центру перепідготовки та підвищення кваліфікації спеціалістів з питань фінансового моніторингу в сфері боротьби з легалізацією (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, і фінансуванням тероризму» територіальним управлінням було направлено троє працівників апаратів районних судів області та один суддя для підвищення кваліфікації за курсом «Боротьба з легалізацією (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, і фінансуванням тероризму».

Впродовж звітного періоду в районні суди області для проходження виробничої та ознайомчої практики було направлено 110 студентів (Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича, Національного університету «Одеської юридичної академії» тощо).

З метою надання практичної та методичної допомоги з питань ведення кадрового діловодства в суді, протягом 2012 року, було здійснено 9 перевірок в районних судах області. Всі недоліки було усунуто на місцях.

Разом з цим, 22 березня 2012 року територіальним управлінням за участю представників Управління державної служби Головдержслужби України у Чернівецькій області організовано проведення семінару для працівників кадрових служб апаратів районних судів м. Чернівці та Чернівецької області щодо роз’яснення основних положень і нововведень Закону України «Про державну службу» в новій редакції.

На семінарі також йшлося про виконання окремих вимог Закону України “Про засади запобігання і протидії корупції” в частині декларування доходів, витрат і зобов'язань фінансового характеру за минулий рік, а також особливостей проведення спеціальних перевірок відомостей щодо осіб, які претендують на зайняття посад, пов’язаних із виконанням функцій держави.

Разом з цим, на зазначеному семінарському занятті було обговорено ряд інших питань, що стосуються роботи працівників кадрових служб районних судів області. Так, було обговорено ряд найбільш поширених недоліків, які допускаються в роботі цією категорією працівників суду, а саме при веденні особових справ державних службовців, трудових книжок, при наданні щорічних основних та додаткових відпусток, при присвоєнні рангів, підготовці проектів наказів суду тощо.

 

7. Щодо взаємодії із засобами масової інформації

ТУ ДСА України в Чернівецькій області співпрацює із друкованими та електронними засобами масової інформації. Зокрема, з обласними газетами „Буковина”, „Буковинське Віче”, „Зориле Буковиней”, „Ва-банк” та „Чернівці”. Окремі аналогічні матеріали про діяльність ТУ ДСА направляються і до всеукраїнських газет „Юридичний вісник України”, „Криминоген”, ”Криминальное обозрение” та „Криминальная хроника”.

Відповідальні працівники управління постійно готують матеріали  рубрики „У судах області”, в яких йдеться про конкретний розгляд у місцевих судах резонансних кримінальних справ. При цьому йде роз‘яснення чинного законодавства України, утвердження принципу невідворотності покарання за скоєні злочини.

Територіальне управління на обласному радіо «Буковина» у щотижневій рубриці „Оперативно про головне: інформують прес-служби» систематично висвітлює питання діяльності ТУ ДСА. Окрім того, у вівторок кожного тижня на радіостанції „Радіо-Буковина” виходить 3-4-хвилинна рубрика „У судах області”, в якій розміщуються інформації про розгляд у судах Буковини найрезонансніших кримінальних справ, роз’яснюється процедури звернення у судові інстанції громадян для захисту своїх прав та свобод. 16 березня п.р. на телеканалі ТВА у рубриці «Ексклюзив» було підготовлено та видано в ефір матеріал про сучасний стан приміщень Вижницького та Заставнівського районних та апеляційного судів Чернівецької області, зокрема, про наявність в апеляційному суді пам’яток старовини (масивне дзеркало та піч з декоративного кахлю), що збереглися з 19-го століття і охороняються законом. А 8 червня п.р. обласне телебачення  у  телепрограмі «Резонанс»  видало розширений репортаж про співпрацю ДСА України із Радою Європи та постачання у місцеві суди Буковини сучасної комп’ютерної техніки. У грудні 2012-го на обласному телебаченні у програмі «Резонанс» було також розміщено два розгорнутих телесюжети про напрацювання ТУ ДСА в організаційно-технічному забезпеченні місцевих судів краю із коментарями начальника ТУ ДСА Ю.Гончарука.

І все ж,  найтісніша взаємодія ТУ ДСА склалася  із газетою «Буковинське Віче», оскільки спільно з колективом часопису управління офіційно зареєструвало спеціальний щомісячний Додаток до цього часопису під назвою «Кримінальне досьє Буковини», який почав виходити у світ у  серпні 2011 року (у 2012 р. побачило світ дванадцять  випусків). Зокрема, у  Додатку від 27 серпня 2012 р. опубліковано матеріал начальника ТУ ДСА України у Чернівецькій області Ю. Гончарука «Варто відзначити увесь наш колектив»; від 14 грудня 2012 р. – його ж матеріал «Із святом, із ювілеєм», в якому  Ю.Гончарук, а також голови місцевих судів І.Харабара та А.Мартинюк розповіли про вклад ТУ ДСА в організаційно-технічне забезпечення судів Буковини впродовж  перших десяти років діяльності.

У Додатку постійно роз’яснюється чинне законодавство України. Так, у двох подачах під назвою «Верховенство права торжествуватиме» було подане інтерв’ю із В.Тарбинським про новації Кримінального процесуального кодексу України, а також у трьох подачах друкувались матеріали юриста територіального управління «Особливості розгляду цивільних справ у судах».

ТУ ДСА активно працює над систематичним поповненням WEB-сторінки на сайті ДСА України в «Інтернеті». Він повністю оновлений і поповнюється новими матеріалами. Станом на 01.07.2012 року на WEB-порталі ТУ ДСА та районних судів розміщено 174 інформації про розгляд у районних судах найрезонансніших кримінальних справ. Окрім того на порталі містяться необхідні для населення – зразки заяв та процесуальних документів, історичні довідки, фотогалереї.

Особливих проблем у співпраці із регіональними та всеукраїнськими засобами масової інформації у територіального управління Державної судової адміністрації України в Чернівецькій області не виникає.

 

8. Щодо дотримання виконавської дисципліни

У звітному періоді управлінням було заплановано до виконання 83 заходів. Виконано всі заходи. Проведено 6 засідань колегії управління, на яких розглянуто важливі питання забезпечення діяльності судів та організації роботи апарату управління.

За цей період на контролі перебувало 21 рішення колегії ДСА України, згідно з якими підлягало виконанню 31 захід. Всі рішення колегії ДСА України виконані в повному обсязі, про що в установлені терміни проінформовані відповідні галузеві структури ДСА.

Стан виконавської дисципліни систематично обговорюється на апаратних нарадах управління (за підсумками роботи за кожний місяць). Діяльність апарату управління врегульовано спеціальним нормативно-правовим актом.

З метою недопущення порушення строків при виконанні завдань, визначених законами України, постановами Верховної Ради України, актами і дорученнями Президента України та Кабінету Міністрів України, працівникам територіального управління постійно наголошується про неухильне дотримання наказу Голови ДСА України від 21.11.2011р. № 165 «Про проведення оцінки ефективності здійснення контролю».

Начальник територіального управління

державної судової адміністрації України

в Чернівецькій області                                                                                  Ю.Г. Гончарук