flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Матеріали по підведенню підсумків роботи територіального управління Державної судової адміністрації України в Чернівецькій області за 2013 рік

04 лютого 2014, 10:34

Матеріали по підведенню підсумків роботи територіального управління Державної судової адміністрації України в Чернівецькій області за 2013 рік

“Про стан фінансового забезпечення місцевих та апеляційних судів”

 

2013 рік в галузі фінансового забезпечення судів був найбільш складним за всі попередні роки. Причому якщо раніше складність відчувалась переважно в галузі матеріально-технічного забезпечення, то в минулому році наше управління впродовж всього року постійно відчувало дефіцит коштів на виплату суддівської винагороди та оплату праці працівників апарату. Причини такого дефіциту загальновідомі: вони були закладені ще під час формування бюджету всієї суддівської влади України на 2013 рік. Посилання на ці причини в колективах судів не сприймались: людям треба було своєчасно і в повному обсязі виплачувати заробітну плату, а тому вимоги щодо цього, часом бурливі, працівники справедливо адресували територіальному управлінню ДСА. Затримувались, переважно, виплата індексацій, премій, інших надбавок, відряджень, відпускних.

Ситуацію за сприяння ДСА до кінця року вдалось виправити за рахунок використання на оплату праці частини спеціального фонду. Це дало змогу здійснити всі виплати не тільки в частині основних видів заробітку, а й частково виплатити премії, інші надбавки, повністю розрахуватись з виплатою відпускних тощо.

Протягом року на оплату праці використано коштів в сумі 29 млн. 359 тис. 100 грн., як і було передбачено кошторисом.

Кошторисом видатків на утримання місцевих загальних судів області за рахунок спеціального фонду було передбачено фінансування в сумі 7 млн. 547 тис. 200 грн., що фактично і виділено з державного бюджету. Використано 6 млн. 407 тис. 100 грн.  Не використано 1 млн. 140 тис. 100 грн. по причині не проведення платежів місцевим органом Держказначейства через відсутність “підкріплення” з центрального органу; ці платежі зареєстровані як кредиторська заборгованість держбюджету в межах виділених асигнувань.

 

 «Про стан комп’ютеризації місцевих загальних та апеляційних судів для судочинства та інформаційно-нормативне забезпечення судової діяльності»

 

За результатами співпраці ДСА України з міжнародними організаціями у всіх місцевих загальних судах нашої області вже третій рік, як комп’ютеризовано всі робочі місця – як суддів, так і працівників апаратів.

Повсюдно в достатній кількості встановлено комп’ютерне обладнання для проведення судового процесу в режимі відеоконференції. З виїздами на місця проведено навчання персоналу щодо використання системи відеоконференцзв’язку, після чого секретарі судових засідань отримали сертифікати встановленого зразка.

На сьогоднішній день за допомогою відеоконференцзв’язку місцеві суди області провели 57 судових засідань. Аналіз показує, що кількість судів, які приєднуються до застосування відеоконференцзв’язку, зростає.

Не залишається поза увагою і застосування такого інформаційного ресурсу, як «електронний суд». На сьогодні кількість зареєстрованих заявок на отримання процесуальних документів в електронному вигляді становить - 80, а кількість надісланих SMS-повісток – 445. Не всі суди в цьому напрямку працюють з одинаковою активністю, проте кількість судів, які вже долучилися до цієї системи, теж дедалі зростає.

 

 «Про стан будівництва, капітального ремонту та реконструкції приміщень судів»

У звітному періоді територіальному управлінню вдалося вирішити ряд проблемних питань з розміщенням та покращенням умов роботи персоналу судів.

За рахунок відселення з будинків судів інших державних структур та розміщення двох судів в приміщеннях на прийнятних умовах оренди, в цілому службові площі судів вдалось збільшити на 1303,2 м².

 

Зокрема це стосується приміщення таких судів:

 

 

-         Шевченківський районний суд м. Чернівці площа даного суду за допомогою вивільнення підрозділів Головного управління юстиції збільшилась на - 170,7 м²;

 

-      Новодністровський міський суд Чернівецької області – після підписання договору оренди з міською радою перейшов в приміщення загальною площею - 641,6 м²;

 

-         Путильський районний суд Чернівецької області – відповідно до договору

оренди (погоджено з ДСА) перейшов у просторне приміщення                 площею - 490,9 м².

 

Капітального ремонту, і в першу чергу – заміну покрівель – потребують всі суди.

У 2013 році було проведено заходи із переведення приміщень 2-х судів (Герцаївського і Путильського) з опалення на твердому паливі  (пічному) на  більш ефективне та економне, що було досягнуто шляхом встановлення сучасної автономної системи обігріву за допомогою використання природнього газу. 

13 січня ц.р. ми черговий раз звернулись до ДСА України з проханням передбачити при розподілі коштів державного бюджету фінансування будівництва Сторожинецького районного суду. Нинішнє приміщення суду збудовано ще у  XIX ст. за часів Австро-Угорщини, через крайню тісноту не пристосоване для потреб судочинства, фактично перебуває в аварійному стані. Ще в 2008 році будівництво нового суду в м.Сторожинці було внесено до титульного списку і на його спорудження було виділено і використано 400 тис. грн. Після цього фінансування будівництва не поновлювалось. Просимо Державну судову адміністрацію врахувати наше клопотання щодо поновлення фінансування на спорудження приміщення Сторожинецького районного суду. Тим більше, що при всій економічній скруті щороку певна кількість судів в державі отримує і переходить в новозбудовані для них приміщення.

 

 «Завдання Державної судової адміністрації України на 2014 рік з питань організаційного забезпечення діяльності судів»

 

Основні завдання, які ставить перед собою ТУ на поточний рік:

1)   Здійснити в судах повну заміну зношених покрівель та вікон.

2) Встановити у всіх судах систему оперативного оповіщення наряду судової міліції про небезпеку. Забезпечити всіх суддів спеціальними мобільними пристроями, за допомогою яких можна подати сигнал тривоги незалежно від місця перебування судді під час його перебування в приміщенні суду.

3)  Завершити спорудження спеціальних загороджень нового зразка в усіх залах судових засідань, де розглядаються кримінальні справи. Поки що такі загородження встановлені лише в усіх районних судах обласного центру та в новоствореному Новодністровському міському суді.

4) Продовжити облаштування кримінальних залів місцевих судів загородженнями нового зразка, відповідно до вимог чинного КПК;

5)  Переведення з пічного на радіаторне опалення Шевченківський та Першотравневий районні суди м. Чернівці.