flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ЮРІЙ ГОНЧАРУК: "Місцеві суди краю працюють надійно та продуктивно

14 грудня 2009, 09:28

 

Місцеві суди краю працюють надійно та продуктивно
 

14.12. 2009
 Напередодні професійного свята працівників Феміди начальник Територіального управління державної судової адміністрації у Чернівецькій області Юрій Гончарук на черговій зустрічі за «круглим столом» відповів на низку питань журналістів. Мова здебільшого йшла про кадровий потенціал місцевих (районних) судів Буковини… 

  - Судова влада на Буковині представлена 17-ма судами. Це 15 загальних судів, з яких 14 – місцеві (або районні) суди і один – апеляційний суд. Крім того, в області діють два місцеві спеціалізовані суди – господарський та адміністративний. 
 На сьогодні штат суддів районних судів області нараховує 71 одиницю. Працює 64 судді, з них жінок – 23, чоловіків – 41. Є 7 вакантних посад і питання про призначення на ці посади вирішується у відповідних інстанціях.
 Найбільшим в області за своїм складом є Шевченківський районний суд м. Чернівці, до штату якого входять 12 суддів. Найменшими є Кельменецький та Путильський районні суди, де штатом передбачено по 3 судді.
 Проте роль чи значимість того чи іншого суду аніскільки не залежать від його кількісного складу: всі вони однакові за своїми повноваженнями, вирішують всі справи, віднесені до їх підсудності, незалежно від характеру і складності. 
 - Юрію Георгійовичу! Досвід та рівень кваліфікації, очевидно, теж даються взнаки? 
 - Без сумніву. Сьогодні я хотів би назвати суддівську еліту районних судів, а також тих, хто справі відправлення судочинства віддав понад чверть століття. Це, перш за все, Ремус Гергележиу із Хотинського, Микола Данилюк із Шевченківського та Микола Дутка із Новоселицького районних судів. Понад або майже двадцять років суддівську мантію носять Микола Усатий та Степан Богдан, Сергій Дудаков, Надія Герасименко та Людмила Угриновська. На добре слово, на наш погляд, заслуговують також такі представники судочинства краю як Валерій Марчук, Володимир Круглюк та Віктор Мізюк, Іван Харабара та Ігор Стасів, Ігор Проскурняк та Лук’ян Болгак, Людмила Маковійчук, Вікторія Чебан та багато-багато інших. Це – наша гордість, наш суддівський авангард.  
  Окрім того, 14 суддів мають стаж роботи на посаді понад 15 років, понад 5 років – 19 суддів. Решта суддів – це ті, хто призначений на посаду строком на 5 років (так звані молоді судді).
 Присвоєно 2-й кваліфікаційний клас - найвищий можливий кваліфікаційний клас для судді районного суду – 27-ми суддям. А це понад 40% від загальної кількості працюючих суддів. Погодьтеся, що цей показник досить позитивно характеризує якісний склад наших суддів.
 Хочу також зазначити, що нинішній склад суддів апеляційного суду починав свою діяльність на ниві правосуддя саме в районних судах. Є судді, які пройшли добру школу в районних судах нашої області і тепер з честю представляють суддівський корпус у Вищих спеціалізованих, Верховному та Конституційному Судах України. Вони завжди добрим словом згадують час своєї роботи в нашій області, приїжджають до нас для участі в роботі семінарів та науково-практичних конференцій з проблем суддівства. Ми їм щиро вдячні за це.
  - Кілька слів, будь ласка, про результативність роботи суддів Буковини… 
  - Якість роботи суддів оцінюється за кількістю судових рішень, скасованих і змінених вищими судовими інстанціями. Так ось: останніми роками доля скасованих або змінених вироків, винесеними районними судами області, перебуває на рівні від 5,2 до 5,8% від загальної кількості. Ці ж показники по цивільних справах складають від 1,8 до 2% від загальної кількості прийнятих рішень. Приведені мною цифри або перебувають на рівні середньостатистичних по Україні, або значно нижчі від них. А це значить, що судді районних судів нашої області в цілому забезпечують достатній рівень судочинства. 
  - Уже тривалий час в нашому суспільстві точаться розмови про мало не наскрізну корумпованість судової влади в нашій державі, про необхідність скасування в зв’язку з цим положень про недоторканність суддів. 
  - Відповім коротко і лаконічно. Немає у суддів ніякої недоторканності. Кожен суддя, в разі вчинення ним злочину, несе ще більшу передбачену законом відповідальність, ніж інша посадова особа, бо він займає відповідальне становище у владній сфері. Інша річ, що притягнення його до відповідальності може відбуватися лише за окремою процедурою (за згодою Верховної Ради України).
 - А що все-таки на думку суддів найбільше заважає їм у роботі, не дає їм змоги зменшити або й зовсім не допускати брак у вирішенні судових справ?
  - Як не дивно, але на перше місце судді ставлять не умови праці, не побутову невлаштованість, а надмірне перевантаження справами.
 Відповідно до кількості населення в області, ми мали б мати в районних судах області принаймні в 2,5 – 3 рази більше суддів, ніж маємо. Якщо з 2004 року кількість справ, що надійшла до судів, зросла на 23%, то штатна кількість суддів за цей час збільшилась лише на 10%. Середньомісячне навантаження справ на одного суддю складає понад 180, а в таких судах, як Шевченківський, Глибоцький, Кельменецький, Хотинський, Новоселицький цей показник складає далеко понад 200 справ на одного суддю в місяць. А серед цих справ немало складних, багатоепізодних, з великою кількістю учасників та свідків. На їх розгляд і прийняття рішення треба не один робочий день. На решту ж справ робочого часу часом зовсім не залишається, доводиться працювати позаурочно. У ситуації поспіху, фізичного та розумового перевантаження і трапляються помилки. Добре, що їх небагато і їх вчасно виправляють вищі судові інстанції.
  - Кілька слів про працівників судових апаратів краю…
  - Мені приємно напередодні професійного свята назвати і кращих із кращих серед працівників апаратів судів Буковини. Серед них: Надія Аксьонова, Юлія Кізюк, Тетяна Смотрицька, Одарка Гудима, Галина Богонос та Ірина Візітіву, Олена Білоус та Ольга Руснак, Ольга Задорожняк та Валентина Костенчук, Костянтин Гроссов. Олександр Тонієвич, Віталій Крижанівський та багато інших. Без них, а також й багатьох інших секретарів судових засідань, помічників суддів, працівників кадрового апарату чи техніків, які відповідають за якісну роботу оргтехніки, уявити собі роботу будь-якого суду області просто нереально. І їх за активну життєву позицію та відмінні успіхи у роботі – наша шана та вдячність. 
  А, користуючись нагодою, дозвольте і мені за дорученням Державної судової адміністрації України, від імені Територіального управління вітаю всіх суддів та працівників апарату судів нашої області з професійним святом – Днем працівника суду. Бажаю кожному доброго здоров’я, терпіння, задоволення від роботи, злагоди в сім’ї. Ми добре усвідомлюємо труднощі, з якими доводиться стикатися суддям у повсякденній роботі, - і від фізичного та психологічного перевантаження, і від специфіки судової діяльності, і від нестатків у фінансуванні насущних потреб судів. Запевняю, що разом всі труднощі ми переборемо. 
Ще раз вітаю вас, шановні! Щасти Вам скрізь і у всьому!