flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Олексій ЧЕРНОВСЬКИЙ: «Працюємо, долаючи негаразди…»

13 грудня 2009, 09:29

 Олексій ЧЕРНОВСЬКИЙ: «Працюємо, долаючи негаразди…»
 

13.12.2009
  Напередодні Дня працівників суду наш кореспондент зустрівся з очільником судової влади Буковини – головою Апеляційного суду краю, заслуженим юристом України Олексієм Черновським і попросив відповісти на кілька питань. Отож…

 
  - Наша країна сягнула свого повноліття. Чи став за цей час суд нашої держави надійним інструментом захисту прав і свобод людини, що задекларовані в основному нашому Законі - Конституції України.  
  - Незважаючи на 18 років незалежності, все-таки йде болючий процес державотворення. І оці політичні пристрасті, певні соціально-економічні негаразди відбиваються й на діяльності судової гілки влади. Але сьогодні можу стверджувати, що чи не єдина інституція сьогодні влади - судова - є гарантійним інструментом захисту прав і свобод людини, інтересів держави і суспільства. Чому я так стверджую? Про це свідчить кількість звернень громадян до судів. Якщо у 2004 році по Україні було близько двох з половиною мільйонів звернень громадян до судів, то до кінця року, напевно, буде до дев’яти мільйонів. Тобто, громадяни намагаються вирішувати свої питання цивілізовано та демократично у судовій інституції влади. Попри критику на суди, недосконалість чинного законодавства, попри окремі негативні явища в судовій системі, сьогодні суди України, в тому числі і суди Чернівецької області, є одним з інститутів держави для захисту законних прав і свобод люди і громадянина.
  - І все ж, незважаючи на це, не всі громадяни України в цілому та Буковини зокрема довіряють суду. Які заходи вживаються у нашому краї, щоби повернути довіру суду ?
  - Враховуючи , що протягом тривалого часу точаться розмови на різних рівнях держави про судову правову реформу, вдосконалення судочинства, мені прикро констатувати, що далі розмов справа не йде. Адже багато справ розглядається, коли діють суперечливі норми у тій чи іншій галузі права. Або ж ми маємо такий прецедент, що судді керуються при розгляді справ законодавчими актами, що були прийняті ще 20-40 років тому. Можете уявити, які суддя може приймати рішення, коли він керується таким законом, коли життя в суспільстві і державі на стільки динамічне, що потребує постійного врегулювання. Якщо говорити про довіру до суду, в судах сьогодні працюють, дійсно, високо кваліфіковані спеціалісти – у більшості своїй. Але є окремі недоліки кадрового забезпечення, організаційного забезпечення. Коли по року, два, по три роки судді не призначаються на посади. Чи це торкається першого обрання суддів, чи обрання їх безстроково. І мені неодноразово доводилось звертатись до центральних органів влади, до тих посадових осіб, щоб ці питання вирішити. Хочу офіційно заявити, що на Буковині працюють кваліфіковані судді. І, незважаючи на недоліки в судовій системі, ми вирішуємо усі ті справи, які сьогодні в області є, належним чином, за винятком тих, які за своєю складністю потребують перегляду у Верховному Суді України. 
  Часто говорять про рейтинг суддів. Причому, як правило, ті, хто не завжди орієнтуються в цих питаннях. Та не може суддя підпадати під будь-які рейтинги. Хоча б з тієї причини, що у судовому засіданні перебуває дві сторони, і одна з них, як , незадоволена винесеним вироком чи рішенням. І тому, якщо говорити про кількість скарг на суди, то є процесуальні скарги, переважна більшість їх, коли люди, вважаючи, що порушено їх право, просто захищають своє право у вищестоячих інстанціях. Але це є визначено законом, і вищестоячі суди в окремих випадках поправляють місцеві суди.
  - Доводиться часто чути про корумпованість судів держави. На скільки ці чутки відповідають дійсності?
  - Практично нещодавно ми провели семінар з суддями усіх рівнів області. Запрошували представників силових структур саме з боротьби з корупцією, з негативними явищами, які є в державі і на терені області зокрема. На ньому ми піднімали усі ці питання. А коли говорять, що судова влада найбільш корумпована – усе це вигадки. Я з повною відповідальністю це заявляю. Окремі негативи, можливо, є, але вони носять дисциплінарний характер. І носять вони не системний характер. Ще раз повторюю – твердження про корупцію у судах не відповідають дійсності. Мені доводиться спілкуватися у трудових колективах, на прийомі громадян, і мені розповідають про такі випадки. Я всім пропоную, будь ласка, ось вам аркуш паперу, ручка, називайте факти, де, коли, хто, чому. І звертайтесь чи до мене, чи в органи прокуратури, внутрішніх справ, Служби безпеки з посиланням на те, що вам відомо, і буде прийнято адекватне реагування. Але подібних заяв не надходило. На продовження розмови дещо про інше. Свого часу ми говорили про наявність телефонного права. Сьогодні ми маємо дещо інше – коли є намагання в інтересах групових чи корпоративних інтересів, чи в інтересах окремих громадян огульно критикувати суди в своїх інтересах. Вдаються і до мітингового права, і до пікетування окремих судів, у т.ч. апеляційного. Вдаються, навіть, до провокацій чи пропонують моїм колегам послуги, хабарі. Але такі речі не проходять, на них завжди є наше реагування. Мені доводилось кілька раз звертатись до силових структур, проводити перевірку і реагувати. А говорити, як сьогодні точиться в засобах масової інформації, про системний характер, про корумпованість – це абсолютна неправда. 
  - Одвічна проблема – невиконання рішень суду... 
  - Авторитет суду і в цілому держави залежить від того, чи буде рішення суду виконано, чи реально будуть захищені інтереси суспільства і громадянина в цілому. На жаль, сьогодні це прикрий факт, який не додає авторитету судовій системі. Адже на сьогодні по області за останніми даними тільки близько половини судових рішень виконується, а по Україні цей показник набагато нижчий. І це, на жаль, не на користь судів. Правда, тут є й об’єктивні фактори, коли, для прикладу, суд прийняв рішення, що держава зобов’язана виплатити певні платежі чи мамам, чи пенсіонерам, чи іншим громадянам. І це пряма норма закону. А рішення це не виконується. І люди змушені ходити по судах, а потім державний виконавець шукає майно, яке б можна було описати, продати і погасити платежі. Але ж це не вихід. Потрібно цю систему змінювати або здійснювати так – є рішення суду, а воно відповідно до Основного Закону і до того, що рішення проголошується і від імені держави - обов’язкове до виконання усіма посадовими особами на території держави. Я підкреслюю – посадовими, адже умисне невиконання судового рішення за собою тягне не просто відповідальність, а й кримінальну відповідальність. 
  Доводиться чути, що, мовляв, суди погані, бо не виконуються їх рішення. Але ж цими питаннями опікується Міністерство юстиції, його представники працюють над цим багато, але… І над цим варто працювати в комплексі реформування судової влади, з правоохоронними органами і державною виконавчою службою, яка повинна була б на сьогодні підпорядкована бути Державній судовій адміністрації України. Таким чином ця служба була б в єдиній системі – у судах. Свого часу так і було - суддя, винісши рішення, контролював його виконання, цим досягався результат і авторитет суду.
  - Як вдається виживати у сьогоднішній складний кризовий час?
  - Це надзвичайно болюче питання і для мене як для голови апеляційного суду, і для моїх колег - керівників місцевих судів. Якщо називати цифри, то фінансування при тій огульній критиці завжди було на рівні 15-20 відсотків від потреби. Зрозуміло, про що це свідчить про неналежне забезпечення канцтоварами, оргтехнікою, відповідна оплата працівників апарату, суддів. Враховуючи, що в державі криза, судова гілка влади не може бути паралізована, хоча вона на грані зупинки в окремих областях. Нам в області вдається просто працювати, За рахунок жорсткої економії витрат на канцтовари, оргтехніку, вдається інколи звертатись до органів місцевої влади з проханням про виділення коштів чи погашення боргів. Є порозуміння з органами місцевої влади. Адже суд не може вирішувати питання про виділення приміщень для судів, про оплату комунальних платежів, надання квартир суддям тощо. У судах Буковини працюють самовіддані та мужні люди - працівники апарату, судді, які, незважаючи на негаразди, з розумінням ставляться до своїх проблем і займаються звичною справою – розглядають матеріали, приймають громадян. І за це я хочу висловити їм щире спасибі. сердечно подякувати за плідну працю на ниві правосуддя, а також привітати з професійним святом. Отож…
 

Ваша честь, судді,
шановні працівники апаратів судів,
дорогі ветерани судової влади!

 

Серед яскравого розмаїття урочистостей наше професійне свято – День працівників суду - особливе, оскільки держава вшановує людей високого громадянського обов’язку, які своєю безкомпромісністю, чесністю та професіоналізмом вносять вагомий внесок у подальшу розбудову правової України, наполегливою та самовідданою працею повсякчас надійно захищають конституційні права, свободи та інтереси громадян, держави та суспільства, роблять все можливе, аби у нашому житті торжествували Закон та справедливість, а реагування на будь-які порушення чинного законодавства було ефективним та адекватним.  
  Останніми роками кількість звернень буковинців у суди зростає. Це свідчить, на мою думку, що наші земляки все більше і більше довіряють судовій владі, все частіше прагнуть саме демократичним та цивілізованим шляхом захистити чи вирішити свої проблеми. А ще й тому, що постійно переконуються, що у судових інституціях Буковини працюють висококваліфіковані фахівці та принципові служителі її величності Феміди, які завжди готові з вивірених часом та практикою позицій правових норм не залишити без реагування жодне їх звернення. 
  Ваша честь, судді, шановні працівники апаратів судів, дорогі ветерани судової влади! Користуючись нагодою, дозвольте за дорученням Голови Верховного Суду України Василя Онопенка, Президії Апеляційного суду та Ради суддів нашої області сердечно подякувати вам за плідну працю на ниві правосуддя, за порядність та виваженість у прийнятті рішень, а також привітати вас з нашим професійним святом!
  Від усієї душі зичу Вам міцного здоров'я та людського щастя, злагоди та достатку у Ваших домівках, невичерпної енергії та плідної праці, успіхів у благородній справі утвердження ідей верховенства права та справедливості! 
  Хай вам таланить скрізь і у всьому!!!
 

Розмову записав Володимир Драюк