flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ЮРІЙ ГОНЧАРУК: "СУД ТА ГРОМАДЯНИН: ЩЕ ОДИН КРОК ДО ВІДКРИТОСТІ"

12 листопада 2009, 09:31

 СУД ТА ГРОМАДЯНИН: ЩЕ ОДИН КРОК ДО ВІДКРИТОСТІ  
 

12. 11. 2009 

Наскільки громадяни володіють інформацією про діяльність судових інституцій України в цілому та Буковини зокрема? На жаль, не в повному обсязі, принаймні не настільки, скільки б цього хотілося. 
Про відкритість судів для населення краю розмірковує начальник ТУ ДСА у Чернівецькій області Юрій Гончарук…


 

Правда, для цього існує цілий спектр суб’єктивних причин, адже робота судів має певну специфіку, при якій розгляд певних категорій справ та матеріалів, пов’язаних із приватним чи публічним життям особи, із проблемами забезпечення безпеки учасників процесу, проводиться у закритих засіданнях. 
І в той же час, погодьтесь, судова влада нашої держави з кожним роком стає все відкритішою та доступнішою для населення – у навчальних закладах юридичного профілю вже віддавна викладається така дисципліна як «Правоохоронні органи та суд», у книжкових магазинах та кіосках відкрито реалізовуються серії книг, методичних посібників та брошур, в яких ретельно аналізується сутність та специфіка діяльності представників її величності Феміди, вимоги та особливості розгляду тих чи інших категорій кримінальних, цивільних та адміністративних справ. Особливу роль у забезпеченні інформаційної відкритості судової влади останнім часом відіграють засоби масової інформації – без обмежень можна передплатити і регулярно отримувати такі газети як «Юридичний вісник України», «Правовий тиждень» та «Закон і бізнес», друковані вісники Конституційного та Верховного Судів України, Вищих Господарського та Адміністративного судів України, Державної судової адміністрації України тощо. І з них черпати інформацію про хід судової реформи в Україні, про кадрові призначення у тих чи інших інституціях та про причини притягнення до відповідальності суддів та працівників апаратів суду. Дізнаватись про дискусії та рішення з питань, котрі розглядались на чергових З’їздах суддів та Пленумах Верховного Суду України, на Раді суддів України, на колегіях ДСА України, про організаційні питання та проблеми в матеріально-технічному забезпеченні судів. Зрештою, про результати розгляду конкретної кримінальної справи щодо того чи іншого фігуранта, визнаного винним у безпосередній причетності до певного злочину чи серії протиправних діянь. 
А нещодавно ще одним суттєвим кроком до інформаційної відкритості судової гілки влади стало створення у світовій системі Інтернет ВЕБ-сайту «Судова влада України». Варто користувачеві комп’ютерної мережі у пошуковій системі Google набрати відповідну інтернетівську адресу http://court.gov.ua і він потрапить у віртуальний світ судочинства нашої держави і отримає відповіді на численні питання, котрі його хвилюють. 
А з поміж доброї сотні розміщених на сайті сторінок я хотів би звернути увагу буковинців на зміст матеріалів, що інформують про діяльність Територіального управління державної судової адміністрації у Чернівецькій області та кожного із чотирнадцяти місцевих (районних) судів Буковини (шукати їх необхідно на сторінках «Державна судова адміністрація України: Територіальні управління – ТУ ДСА у Чернівецькій області» та «Суди загальної юрисдикції: Місцеві суди – Чернівецька область» 
На першому з них ви довідаєтесь про основні завдання нашого управління, про напрацювання з питань матеріально-технічного забезпечення судів за відповідний період часу, про наявний кадровий потенціал судів краю та ознайомитесь із текстом «Комплексної програми організаційного забезпечення діяльності судів Чернівецької області на 2008-2010 роки». На сайті ми проінформували про графік особистого прийому громадян у ТУ ДСА та про правила пропускного режиму у суди. Для тих же, хто мріє здобувати професію юриста, хто зараз у студентських аудиторіях опановує теоретичними засадами суддівського фаху, у рубриці «На допомогу студентам» ми розмістили чимало корисної інформації (у т.ч. значний статистичний масив судової практики). А рубрика «Буковина кримінальна» містить понад двісті текстів судових нарисів про найрезонансніші протиправні ситуації, що останнім часом мали місце в області і кримінальні справи про які уже розглянуті у судових засіданнях. Певну інформацію для себе на нашому сайті знайдуть й приватні підприємці та керівники підприємств різної форми власності, які у рубриці «Тендери, закупівля» черпатимуть інформацію про оголошення тих чи інших тендерів на комерційні послуги. 
А тепер про Інтернет сторінки місцевих (районних) судів Буковини. На кожній із них користувач комп’ютерної мережі може довідатись про історію трьох районних судів обласного центру – Шевченківський, Першотравневий та Садгірський, а також одинадцяти районних судів сільських районів краю – Сторожинецький, Хотинський, Винницький, Путильський, Кельменецький та інші.
Особливою гордістю кожної із зазначених сторінках сайту є рубрика «Інформація для населення». Відомо, що значна кількість мешканців області за захистом своїх прав, свобод та інтересів досить часто звертаються у суди (кожного року кількість цивільних справ збільшується). І майже кожного разу позивачі стикаються з проблемами якісної підготовки заяв – існують певні вимоги до самого оформлення цих документів, до змісту позову, до наявності доказової бази у заяві тощо. Ось щоби допомогти громадянам грамотно та в повному обсязі викласти зміст тієї чи іншої позовної заяви, ми розмістити чимало (понад 150) зразків найрізноманітніших позовних заяв. Подано також інформацію про платiжнi реквiзити для перерахування заявниками держмита та за витрати на iнформацiйно-технiчне забезпечення розгляду справ.
ВЕБ-сайти ТУ ДСА та місцевих (районних) судів Буковини постійно оновлюються та поповнюються все новою та новою інформацією. Ми налаштовані на відкритий та цілеспрямований інформаційний діалог з мешканцями нашого регіону і робитимемо все, щоби наші ВЕБ-сторінки виглядали привабливо та змістовно, якнайповніше відтворювали щоденні реалії суду та були корисними для усіх Вас, шановні земляки!!!
 

З повагою, -
Юрій ГОНЧАРУК,
начальник Територіального
управління ДСА України
у Чернівецькій області