flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Юрій ЖЕЛИК: «Дистанційне судове провадження» – ще один крок для забезпечення права кожного на справедливий суд

19 серпня 2015, 10:32

 Юрій ЖЕЛИК: «Дистанційне судове провадження»

ще один крок для забезпечення права кожного на справедливий суд
За інформацією Державної судової адміністрації України, впродовж першого кварталу 2015 року у місцевих та апеляційних судах загальної юрисдикції під час здійснення досудового розслідування та судового впровадження було проведено 11 тис. 039 сеансів відеоконференцзв’язку. У 2014 році такі сеанси відбувалися  53 тис. 085 разів, а у 2013 – 10 тис. 995 разів.
Здійснення цілого ряду організаційних заходів для запровадження системи відеоконференцзв'язку у приміщеннях судів та інших органів і установ під час проведення судових засідань дозволило не тільки значно покращити матеріально-технічну базу судів, а й полегшити участь у судовому процесі  сторін-учасниць.  На сьогодні в усіх судах України впроваджено системи відеоконференцзв’язку, що дає можливість проводити судові засідання в режимі відеоконференції у кожному суді.
Застосування відеоконференцзвязку врегульовано і  чинним законодавством України. Зокрема, вимогами статті 336 Кримінального процесуального кодексу України, статті 1581 Цивільного процесуального кодексу України, статті 74¹ Господарського процесуального кодексу України та статті 122¹ Кодексу адміністративного судочинства України чітко регламентуються проведення судових засідань із використанням таких технічних ресурсів.
Голова Державної судової адміністрації Зеновій Холоднюк в інформації зазначив, що зростання популярності застосування системи відеоконференцзв»язку під час судових засідань пояснюється,у першу чергу, тим, що дозволяє прискорити розгляд справ, які відкладаються через неможливість прибути на засідання учасників судового процесу та економить кошти громадян, які в силу зміни підсудності розгляду справ змушені їздити у столицю, чи інші регіони держави.
Також з його слів, системи відеоконференцзв’язку застосовуються для проведення допитів підсудних у спеціально облаштованих приміщеннях установ Державної пенітенціарної служби України.
У 30 слідчих ізоляторах та 128 установах виконання покарань встановлено 335 мобільних систем відеоконференцзв’язку, які передані їм у безоплатне користування. Ще один не менш важливий аспект, переконаний Голова ДСА України – це суттєва економія коштів державного бюджету та забезпечення права кожного громадянина на справедливий суд.
                                                                                     Юрій Желик, ТУ ДСАУ