flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Микола Данилюк: Про нові ставки судового збору

30 серпня 2015, 08:41

 

                     Микола Данилюк: Про нові ставки судового збору

З 1-го вересня 2015 року зросли ставки судового збору на підставі Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сплати судового збору».

         Українська влада сподівається, що дія даного Закону збільшить надходження від збору удвічі. Це було, також, вимогою Міжнародного валютного фонду задля продовження співпраці з Україною. Даний Закон про судовий збір передбачає чимало змін. Перша зміна - це виключення із суб’єктів, котрі не сплачують судовий збір, прокуратури, податківців, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, Антимонопольного комітету та інших державних «пільговиків». Друга зміна - це зрівняння розміру збору для всіх юридичних осіб, незалежно від специфіки позову.

Чинний Закон «Про судовий збір» передбачає, що ставка за подання позовної заяви майнового змісту складає 1% ціни позову, але не більш ніж З мінімальні зарплати (3654 грн.). Водночас якщо таке звернення направлене до господарського суду, то заплатити доведеться 2% ціни позову, але в межах 60 мінімальних зарплат (73,08 тис. грн.).

Тож, згідно із змінами, подання позовної заяви майнового характеру обійдеться юридичній особі в 1,5% ціни позову, але не менше за 1 мінімальну заробітну плату. Верхня ж межа становитиме 150 мінімальних заробітних плат (182,7 тис. грн.).

Громадянам, які збираються йти до суду і мають статус фізичної особи повинні знати, що судовий збір для них складає 1% ціни позову, але не менше 0.4 розміру мінімальної заробітної плати. За подання позовної заяви немайнового характеру судовий збір стягується в розмірі однієї мінімальної заробітної плати.

За подання апеляційної скарги на рішення суду, апеляційних скарг у справі про банкрутство, заяви про перегляд судового рішення через нововиявлені обставини 110% ставки, що підлягала сплаті при поданні позовної заяви, іншої заяви і скарги.

За подання касаційної скарги на рішення суду, касаційних скарг у справі про банкрутсво 120% ставки, що підлягала сплаті при поданні позовної заяви, іншої заяви і скарги.

Також збільшені ставки судового збору за подання заяви про забезпечення позову, про видачу виконавчого документу судом на підставі рішення іноземного суду, заяви про роз’яснення рішення суду - на рівні 0,5 розміру мінімальної заробітної плати. Згідно з цим законом, суд забов’язаний перевіряти зарахування коштів до державного бюджету.

Але й, закон передбачає пільги! Вони встановлюються тільки для незахищених та вразливих верств населення. Зменшується кількість платників, які звільняються від сплати судового збору.

Вводиться диференціація ставок судового збору за категоріями платників - юридичні особи та фізичні особи, із перенесенням навантаження на юридичних осіб. Вирівнюється розмір ставок судового збору за подання позовних заяв в господарські і адміністративні суди. Скасовуються пільги зі сплати судового збору суб’єктами владних повноважень у разі, якщо судове рішення ухвалене на користь сторони, яка не є суб’єктом влади. Скасовується норма щодо визначення розміру ставок судового збору у фіксованій сумі.

Позивачі повинні сплачувати судовий збір на банківські рахунки. У місті Чернівцях для трьох районних судів діє один рахунок. В області кожен місцевий суд має свої реквізити, які можна легко відшукати на сайтах цих судів. Якщо позивач, наприклад, має справу у Шевченківському районному суді, то збір вносить за такими реквізитами:

Отримувач коштів

УДКСУ у м. Чернівці 

Код отримувача (код за ЄДРПОУ)

37978173 

Банк отримувача

ГУДКСУ у Чернівецькій області 

Код банку отримувача (МФО)

856135 

Рахунок отримувача

31215206700002 

Код класифікації доходів бюджету

22030001 

Призначення платежу

*;101;__________(код клієнта за ЄДРПОУ для юридичних осіб (доповнюється зліва нулями до восьми цифр, якщо значущих цифр менше 8), реєстраційний номер облікової картки платника податків – фізичної особи (завжди має 10 цифр) або серія та номер паспорта громадянина України, в разі якщо платник через свої релігійні переконання відмовився від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомив про це відповідний орган Міністерства доходів і зборів України і має відповідну відмітку у паспорті);Судовий збір, за позовом ___________(ПІБ чи назва установи, організації позивача), Шевченківський районний суд м. Чернівців (назва суду, де розглядається справа)

 

При заповненні платіжного документа у графі «Код платника» платником судового збору - юридичною особою зазначається код ЄДРПОУ, а платником - фізичною особою - ідентифікаційний код. Якщо коду немає з причин релігійних переконань, зазначаються серія і номер паспорта. Приклад заповнення графи "Призначення платежу": *;101;1234567890;Судовий збір, за позовом Петренка І.І., Шевченківський районний суд м. Чернівці.

Зазначу, що з 1-го вересня 2015 року судовий збір можна сплатити онлайн. Більше дізнатися про судовий збір можна за цим посиланням в інтернеті: http://ln.cv.court.gov.ua/sud2414/32/

Микола Данилюк