flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Павло Тюфтій: «Функціонування спецпідрозділу судової охорони»

20 грудня 2015, 12:18

 

«Функціонування спецпідрозділу судової охорони»

 

         Нещодавно у приміщенні Державної судової адміністрації України пройшло засідання робочої групи зі створення державної установи "Служба судової охорони", яка підтримуватиме громадський порядок у суді, здійснюватиме припинення проявів неповаги до суду, охорону приміщень судів, органів суддівської системи, а також виконуватиме функції щодо державного захисту суддів, працівників суду, забезпечення безпеки учасників судового процесу . 

У  засіданні взяли участь короткостроковий експерт Проекту ЄС "Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні", комісар поліції у відставці, спеціальний радник Генерального директора Французької національної поліції  Мішель  Жербер, заступник Голови ДСА України Павло Кондик, начальник та заступник начальника юридичного управління Євген Пристрома та Тетяна Опанасюк, в. о. начальника державної установи "Служба судової охорони" Вячеслав Корніцов, а також співробітники відділу інформаційно-аналітичної роботи та міжнародного співробітництва управління забезпечення діяльності керівництва ДСА України. 

Учасники зібрання ознайомились з європейським досвідом створення подібних структур, вимогами до особистих морально-ділових якостей та навичок, якими мають володіти фахівці даної структури, а також із методами, формами та практикою професійної підготовки цих співробітників.

         Доречно зауважити, що функціонування даних підрозділів регламентує Положення про Службу судової охорони, що затверджено наказом №191 ДСА України  від 6 листопада 2015 року.

Загальне керівництво Службою здійснює Голова ДСА України, або його заступник, керівника Служби призначає та звільняє очільник ДСА України. Чисельність особового складу Служби на місцях визначається кількістю постів та кількості об’єктів охорони.

На посади працівників Служби не можуть бути призначені особи, молодші 21 року, які за станом здоров’я не можуть виконувати відповідні обов’язки, а також звільнені із правоохоронних органів та військової служби у порядку дисциплінарного стягнення, якщо з дня звільнення не пройшло одного року.

У відповідності до Положення про Службу судової охорони, на вході до приміщень місцевого (районного) суду, іншого органу судової влади будуть облаштовані пункти пропуску із відповідними технічними засобами контролю, зокрема рамковими та ручними металошукачами. На вході до приміщень та в їх коридорах та фойє будуть встановлені камери відеоспостереження.

Створення Служби судової охорони передбачено Законом України «Про національну поліцію», а допоки воєнізована охорона не буде сформована та належним чином не профінансована, то охорону судових інституцій держави, у відповідності до розпорядження Кабінету Міністрів України № 906 від 9 листопада 2015 р. "Про забезпечення охорони судів, інших органів та установ судової системи, а також установ судових експертиз" будуть виконувати підрозділи Національної гвардії та поліції України.

                                                                        Павло Тюфтій,

                                      заступник начальника ТУ ДСА України в області