flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Декларування - потужна антикорупційна новація

06 жовтня 2016, 16:31

 Верховною Радою України 15 березня 2016 року прийнято Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей подання службовими особами декларацій про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру у 2016 році", який спрямовано на запровадження у 2016 році роботи системи подання та оприлюднення відповідно до Закону України "Про запобігання корупції" декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Як відомо, система електронного декларування має розпочати роботу в 00 годин 00 хвилин 15 серпня 2016 року. Починаючи з моменту запуску, першими - протягом 60 днів, декларації мають подати особи, які згідно зі статтею 50 Закону України "Про запобігання корупції" займають відповідальне та особливо відповідальне становище. Всі інші державні службовці почнуть заповнювати електронні декларації вже з 1 січня  2017 року.

Рішенням Національного агентства з питань запобігання корупції  від 18.08.2016 року №1 внесено зміни до рішення від 10.06.2016 року №2 «Про початок роботи системи подання та оприлюднення декларацій осіб, уповноважених та виконання функцій держави або місцевого самоврядування» – початок повноцінної роботи системи подання та оприлюднення декларацій з 15 серпня 2016 року змінено на 1 вересня 2016 року.

Відтепер декларуванню підлягає цінне рухоме майно, вартість якого перевищує 100 мінімальних заробітних плат. При цьому декларування такого цінного рухомого майна (крім транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів), права на яке набуті до подання суб'єктом декларування першої декларації відповідно до вимог цього Закону, здійснюється з обов'язковим зазначенням інформації про набуття такого майна до початку періоду здійснення діяльності із виконання функцій держави або місцевого самоврядування або у такий період. При цьому зазначення даних щодо його вартості та дати набуття у власність, володіння або користування не є обов'язковим.

Відомості про видатки та інші правочини зазначаються лише у разі, якщо розмір відповідного видатку перевищує 50 мінімальних заробітних плат, встановлених на 1 січня звітного року; до таких відомостей включаються дані про вид правочину, його предмет. На письмовий запит Національного агентства з питань запобігання корупції суб'єкт декларування надає інформацію щодо найменування контрагента.

Відповідальність за несвоєчасне подання декларації за статтею 1726 Кодексу України про адміністративні правопорушення наставатиме лише у разі, якщо це буде вчинено без поважних причин. Переліку поважних причин закон не містить - вони будуть визначатися на розсуд суду. Подання завідомо недостовірних відомостей у декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, тягне адміністративну або кримінальну відповідальність залежно від розміру різниці між завідомо недостовірними та дійсними відомостями: лише якщо відомості відрізняються від достовірних на суму понад 250 розмірів мінімальної заробітної плати, настає кримінальна відповідальність, якщо відомості відрізняються від достовірних на суму від 100 до 250 розмірів мінімальної заробітної плати включно - адміністративна.

Суб'єкту декларування надано право упродовж семи днів після подання декларації подати виправлену декларацію. Законом враховано, що суб'єкт декларування має право проживати - постійно чи тимчасово - в іншому місці, ніж місце його реєстрації, а тому в декларації він має вказати як зареєстроване місце проживання, так і місце фактичного проживання або поштову адресу, на яку суб'єкту декларування Національним агентством може бути надіслано кореспонденцію.

Загалом, нова система декларування — це справді дуже потужна превентивна антикорупційна новація. Однак увесь дизайн нової системи спроектовано таким чином, аби вона була якомога менш обтяжливою і більш зручною. Але електронне декларування, хоч і більш повне та цілісне, після першої заповненої декларації насправді буде набагато легшим і менш обтяжливим досвідом порівняно з нинішньою паперовою системою.


Івана Татарин