flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

День вишиванки в ТУ ДСА України в Чернівецькій області!

17 травня 2018, 15:00

 

 Колектив Територіального управління Державної судової адміністрації України в Чернівецькій області щиро вітає всіх з Всесвітнім днем вишиванки!

   Вишита сорочка — унікальне національне вбрання українців. У вибагливих візерунках душа нашого народу: красива, витончена, могутня!

   Вишиванка вважається оберегом від усього поганого, що може статися в людському житті. Вона є символом краси і міцного здоров'я, а також щастя. В Україні вишивка також символізує і сімейну пам'ять, вірність і любов у сім'ї. Вважають, що український народ намагається закодувати щастя, долю, життя і свободу в орнаменті вишивок.

Тисячолітня традиція української вишиванки

   Українська сорочка, прикрашена орнаментованою вишивкою, протягом багатьох століть носилася в Україні як елемент повсякденного та святкового одягу. За словами істориків, перші зразки вишивки на території України з'явилися ще за доби скіфів (VII—III ст. до н. е.).  У Новий та Новітній час вишиванка стала одним з ключових елементів українського національного вбрання. У XIX столітті класик української літератури Іван Франко почав поєднувати вишиванку з сучасним йому європейським костюмом, започаткувавши подібну моду серед свого оточення.

   Характерні мотиви в орнаментах вишивки різняться у різних регіонах країни. Найчастіше говорять про два домінуючих мотиви: геометричний (Гуцульщина, Поділля, Полтава) та рослинний (Буковина, Волинь, Поділля, Побужжя). В українській вишивці переважають червоний та чорний кольори, яким народний фольклор надає магічного значення.

   У роботах сучасних майстрів поширений комбінований орнамент, який поєднує традиційні мотиви та кольори в єдине ціле.