flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Порівняльний аналіз стану здійснення правосуддя місцевими загальними судами м. Чернівці та Чернівецької області за 2023 рік в порівнянні з 2022 роком

29 березня 2024, 09:15

   Враховуючи актуальність питань щодо показників розглянутих справ, їх складу та типовості, сектором організаційного забезпечення діяльності судів та судової статистики проведено роботу зі збору первинних статистичних звітів та підготовки зведених звітів про роботу місцевих загальних судів м. Чернівці та Чернівецької області за 2023 рік. Під час даної роботи відповідальні працівники територіального управління Державної судової адміністрації України в Чернівецькій області порівняли та дослідили закономірності і тенденції зміни динаміки показників надходження та розгляду справ місцевими загальними судами м. Чернівці та Чернівецької області.

   Згідно зібраної статистичної інформації, у 2023 році до місцевих судів Чернівецької області надійшло 76 809 справ та матеріалів, що на 22,98% більше у порівнянні із 2022 роком –  59 155  справ та матеріалів. Спостерігається тенденція збільшення загальної кількості справ та матеріалів, що надійшли на розгляд місцевих судів Чернівецької області.

   Кількісні показники надходження справ і матеріалів відображено у діаграмі 1.

Діаграма 1

 Надходження справ та матеріалів у 2022-2023 рр.

   Середньомісячне надходження розраховується на всю штатну чисельність суддів, а за умови наявності вакансій, фактичне навантаження є більшим.

   На діаграмі 2 представлено середньомісячне надходження справ і матеріалів на одного суддю у 2023 році в розрізі місцевих судів.

Діаграма 2

   Упродовж 2023 року в провадженні місцевих судів області перебувало 81 486 справ та матеріалів, розглянуто 74 465 справ і матеріалів (91,38 % від загальної кількості, що знаходилися на розгляді в судах).

   Отож, аналізуючи та узагальнюючи статистичну інформацію подану місцевими судами м. Чернівці та Чернівецької області, потрібно зауважити, що спостерігається  збільшення надходження справ та матеріалів (22,98%) у 2023  році у порівнянні із 2022 роком.

   Систематичний аналіз надходження позовних заяв до суду протягом останніх років свідчить, що звернення до суду продовжують залишатися для значної кількості громадян важливим засобом захисту своїх прав та інтересів, а суди області в цілому забезпечують своєчасне вирішення переважної більшості судових справ, що досягнуто завдяки сумлінній роботі суддів та працівників апаратів судів.

   

           Територіальне управління Державної судової

           адміністрації України в Чернівецькій області