flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Участь присяжних у місцевих загальних судах Чернівецької очна та гендерна інформація.бласті. Окрема статистична та гендерна інформація

09 квітня 2024, 15:40

               Короткий опис досвіду участі присяжного у зарубіжних країнах.

   Різні держави імплементували суд присяжних по-різному, зважаючи на особливості своєї правової системи.

   Наприклад, у Сполучених Штатах, які є взірцем англо-саксонської моделі суду присяжних, судочинство провадиться, як правило, одним суддею та журі у складі дванадцятьох присяжних. Франція, в якій суд присяжних з’явився чи не найраніше серед країн континентальної Європи, залучає до розгляду справ головуючого суддю, двох суддів-асесорів і дев’ятьох присяжних. Німецька модель, яка найбільше нагадує вітчизняну, передбачає участь поряд із суддею лише двох засідателів.

   Серед наведених країн лише у США присяжні розглядають цивільні справи поряд із кримінальними, натомість у Франції та Німеччині компетенція присяжних обмежена кримінальними справами.

   Загалом, зважаючи на світову практику, інститут суду присяжних є більш застосовним у кримінальному судочинстві. Натомість в Україні суд присяжних може бути долучений при розгляді як кримінальних так і цивільних справ.

   Доречно також зазначити, що за діючим законодавством України виконання функцій присяжного не є професійною діяльністю, а лише правом громадянина, який хоче принести суспільну користь, гостро відчуває несправедливість, й хоче бути долученим до розгляду судових справ.

   Присяжними може бути громадянин України, який перебуває у віці поміж 30 та 65 років, володіє державною мовою, постійно проживає на території, на яку поширюється юрисдикція відповідного суду. Ці особи не повинні мати психічні та інші хронічні захворювання, вони не повинні бути судимими, не бути державними службовцями, працівниками правоохоронних органів, адвокатами, нотаріусами.

   Представлений аналіз сформований виключно на підставі відомостей, що містяться в заявах поданих присяжними до територіального управління. Територіальним А тому, у ньому не проводилася аналіз судової практики, кількість участі присяжних в судових засіданнях місцевих загальних судів Чернівецької області чітко вказує на факти, які говорять, що роль присяжного з року в рік стає дедалі важливою та необхідною при розгляді окремих категорій справ в цивільних та кримінальних провадженнях.

   Так, впродовж 2023 року до територіального управління Державної судової адміністрації України в Чернівецькій області (надалі – територіальне управління) надійшло 281 заява від осіб-присяжних щодо виплати винагороди за виконання їхніх обов’язків у суді.   

   Зокрема, серед місцевих загальних судів, які найбільше залучали присяжних до участі у розгляді справ лідирує Кельменецький районний суд Чернівецької області – надійшло 82 заяв, що становить 153 години фактичної участі присяжного у суді. Другу позицію серед судів Герцаївський районний суд Чернівецької області – 40 заяв, що становить 273 години фактичної участі присяжного у суді. Щодо інших судів то такі статистичні дані характеризуються наступним чином:

 

  • Першотравневий районний суд – 5 заяв або 30 годин;
  • Шевченківський районний суд – 27 заяв або 215 годин;
  • Садгірський районний суд – 26 заяв або 72 години;
  • Вижницький районний суд – 12 заява або 60 годин;
  • Заставнівський районний суд – 19 заяв або 202 години;
  • Кіцманський районний суд – 22 заяви або 299 годин;
  • Новоселицький районний суд – 2 заяви або 50 годин;
  • Сокирянський районний суд – 22 заяв або 56 годин;
  • Сторожинецький районний суд – 15 заяв або 248 годин;
  • Глибоцький районний суд – 7 заяв або 238 годин;
  • Хотинський районний суд – 2 заяви або 17 годин.

   У переліку місцевих загальних судів, де спостерігається велика кількість фактів участі присяжного у судових засіданнях пояснюється тим, що на території на яку поширюється юрисдикція певного суду розташовані соціальні установи охорони здоров’я, які забезпечують лікування, опіку та догляд за соціально незахищеними верствами населення.   

   Так, на розгляді  Шевченківського районного суду міста Чернівців перебуває достатньо велика кількість судових справ окремого провадження, через те, що територія яку охоплює юрисдикція суду розташовані заклади обласного підпорядкування такі як: ОКНП «Чернівецька обласна психіатрична лікарня», Чернівецький обласний спеціалізований будинок дитини та Філія Державної установи «Центр охорони здоров’я державної кримінально-виконавчої служби України» тощо.

    Аналогічна ситуація відноситься й до Кіцманського районного суду Чернівецької області. Даний суд, як вбачається з статистичних даних займає одну із лідируючих позицій щодо залучення присяжних до розгляду судових справ. Адже юрисдикція суду поширюється на такі соціально значимі заклади охорони здоров’я (обласного підпорядкування), як: Чорторийський психоневрологічний будинок-інтернат та Нижньо-Станівецький психоневрологічний будинок-інтернат 

 

    Справедливо було б зазначити, що після внесення певних нормативних змін присяжний, як один із активних учасників судових слухань отримує й належну йому винагороду. Так, відповідно до ʺПорядку виплати винагороди та відшкодування витрат, виплати добових присяжному за час виконання ним обов'язків у судіʺ  затвердженого наказом Державної судової адміністрації України від 05.10.2016 № 198 (із змінами та доповненнями) (надалі-Порядок) таким особам виплачується винагорода, розрахована виходячи з посадового окладу судді місцевого суду (із застосуванням відповідного регіонального коефіцієнту) з урахуванням фактично відпрацьованого часу.

 

   До фактично відпрацьованого часу відповідно до Порядку відноситься:

 

     - ознайомлення присяжного з матеріалами судової справи, в якій він бере участь як присяжний;

     - участь присяжного в судовому засіданні;

     - перебування присяжного в нарадчій кімнаті;

     - час очікування присяжним початку судового засідання, який визначено в процесуальному документі, у разі зміщення графіку засідань у суді (з часу, визначеного у процесуальному документі, до фактичного початку судового засідання).

 

   Звертаємо увагу, що базовою одиницею для нарахування винагороди присяжному є саме кількість відпрацьованих годин. У разі, якщо присяжним для виконання обов'язків витрачено менше години, цей час зараховується як одна година.

 

   Для прикладу, зазначимо, що у середньому виплата винагороди в 2023 році за 1 годину становила 369 грн.

   Загальна сума винагороди присяжним за звітний 2023 рік склала в цілому 705 897 грн. 

   При проведені аналізу кількості розглянутих місцевими загальними судами Чернівецької області судових справ за участі присяжних, територіальним управлінням також було вивчено й гендерне питання, що пов’язане із часткою залучених чоловіків та жінок, які виступають у ролі присяжних.

   Так, упродовж 2023 року до територіального управління звернулось із заявами про виплату винагороди за участь у судових засіданнях у якості присяжного – 105 (46,3%) чоловіків та 122 (53,7%) жінок. (Мал.2)

   Згідно з ст.65 ЗУ «Про судоустрій і статус суддів» однією із вимог до присяжного є вік, тобто присяжним може бути громадянин України від 30 до 65 років. Здійснений аналіз заяв присяжних, що надійшли до територіального управління показує, що середній вік осіб, які звертались із відповідними заявами для виплати винагороди становить для чоловіків 51 роки для жінок – 42 років.(Мал.3)

   Як ми вже зазначали на початку нашого аналізу, що присяжні залучаються до здійснення правосуддя, як в цивільних так і в кримінальних справах.

   Відповідно до Цивільного кодексу України  за участю присяжних розглядаються справи про:

  • обмеження, поновлення цивільної дієздатності особи або визнання недієздатною;   
  • визнання особи безвісно відсутньою чи померлою;
  • усиновлення;
  • надання особі психіатричної допомоги в примусовому порядку;
  • примусову госпіталізацію до протитуберкульозного закладу.

    Щодо кримінальних справ то в даній категорії присяжні приймають участь, де вчинені злочини за які передбачено довічне позбавлення волі

   Таким чином за результатами проведеного аналізу нам вдалося з’ясувати:

 

  • згідно чинного процесуального законодавства існує ряд справ окремої категорії у яких участь присяжного у судовому розгляді є обов’язковою;

 

  • велика кількість розглянутих судових справ за участю присяжних спостерігається у тих місцевих загальних судах Чернівецької області де на території на яку поширюється юрисдикція певного суду розташовані соціальні установи охорони здоров’я, які забезпечують лікування, опіку та догляд за соціально незахищеними верствами населення;            

 

  • законодавчі норми встановлюють окремі критерії для отримання статусу присяжного шляхом проходження спеціально визначеної процедури. Практика у судах країн світу стверджує, що присяжними стають високоморальні, досвідчені, що володіють певним авторитетом у суспільстві люди, які хочуть принести суспільну користь та гостро відчувають несправедливість.

 

  • у кримінальному судочинстві залучення присяжних можливе лише у випадках, коли особа, яка притягається до кримінальної відповідальності за скоєння особливо тяжкого злочину, за яке передбачено покарання у вигляді довічного позбавлення волі, сама виявить таке бажання. В такому разі формується колегія з двох професійних суддів та трьох присяжних;

 

  • серед цивільних справ також є особлива категорія, коли для судового розгляду необхідні один професійний суддя і два присяжних. Це справи окремого провадження, вони важливі тим, що зачіпають таку вразливу сферу як особисті немайнові права громадян, а відтак, потребують залучення представників громадськості. Це справи, в яких вирішуються питання усиновлення, обмеження дієздатності, надання психіатричної допомоги тощо;

 

  • середній вік присяжних місцевих загальних судів Чернівецької області становить 50 років. Здебільшого це люди, які працюють у соціальній, освітній, управлінській та рекреаційній сфері діяльності та володіють достатнім авторитетом, як серед колективу так і в суспільстві.