flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Новий фасад суду для найбільшого суду в Чернівецькій області

26 серпня 2024, 10:49

За сприянням Чернівецького міського голови та керівників профільних департаментів міста у співпраці з головами Чернівецького апеляційного суду, Шевченківського районного суду міста Чернівці та територіального управління ДСА України в Чернівецькій області буде відновлений історичний вигляд фасаду найбільшого місцевого загального суду Чернівецької області приміщення якого було збудоване у кінці XIX століття.

         Насамперед, слід зазначити, що проведення реставраційних робіт фасаду суду тривалий час очікувало свого вирішення. Адже приміщення розташоване в буферній зоні історичних пам’яток ЮНЕСКО та має складний архітектурний рельєф, зберегти який мають на меті вказані реставраційні роботи.

Згідно з технічним завданням, на фасаді будівлі суду буде знято старі шари фарби, проведені будуть реставраційні роботи по заповненню утворених тріщин та нанесення спеціальної укріплюючої фарби на стіни фасаду. Також мають бути встановлені нові розсувні ґрати на вікнах. Окрім цього, передбачається демонтаж старого ґанку із металевого профлиста та влаштування нового ґанку з металевим фризом.

У впродовж усього терміну користування даним приміщенням територіальним управлінням робилося усе можливе не лише для збереження його архітектурних конструкцій, а й вживалися заходи щодо його технічного поліпшення. Насамперед це пов’язане зі створенням комфортних та належних умов для відвідувачів та працівників апарату суду. Зокрема, більше аніж за двадцять років було проведено ряд капітальних та поточних ремонтів, замінено покрівлю суду, проводились будівельні роботи, як в середині самого приміщення, так і зовні.

         Варто зазначити, що одним із пріоритетних планів територіального управління було відновлення шляхом проведення реставраційних робіт фасаду Шевченківського районного суду міста Чернівці. Для реалізації даного проєкту управлінням виготовлено паспорт оздоблення фасаду будинку – пам’ятки архітектури місцевого значення, що погодженого відділом охорони культурної спадщини Чернівецької міської ради та кошторис на проведення зазначених ремонтних робіт. Проте подальша відсутність фінансування з державного бюджету на зазначені цілі змусило територіальне управління ДСА України в Чернівецькій області звернутися до Чернівецької міської ради з пропозицією щодо можливості фінансування реставраційних робіт приміщення суду за кошти громади міста.

Відновлення фасаду є також актуальним через те, що навпроти даної будівлі завершено будівельні роботи з облаштування нового сучасного скверу  «Дня вишиванки». А тому переконані , що оновлений фасад будівлі суду разом з новим сквером безумовно створить гармонійний архітектурний стиль даній території міста.   

 

     

Територіальне управління Державної судової

адміністрації України в Чернівецькій області