flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд присяжних – ефективний елемент народовладдя в судовій системі

16 грудня 2021, 08:50

             Існує три суди для людини:

                                Суд совісті, суд людський і суд Божий.

                                  Перший ніколи не проспиш,

                                    Другий скоріше чи пізніше скаже правду,

                 Третій до часу вирок стримує.

 

 

Суд присяжних видається ідеальною відправною точкою для того, щоб відкрити суди для людей та зміцнити довіру суспільства до судової влади.

Нині інститут присяжних перебуває в активній стадії розвитку і тому він є предметом численних досліджень серед українських та зарубіжних вчених і практичних працівників.

Присяжні, як представники народу при здійсненні правосуддя реалізовують судову владу держави, тому мають особливий правовий статус. Приймаючи рішення, вони керуються здоровим глуздом, життєвим досвідом, своїм певним уявленням про добро і зло, а також загальнолюдськими цінностями.

 

Отож, сьогодні поговоримо про правовий статус присяжних, їх функції та права й обов’язки із заступником начальника територіального управління Державної судової адміністрації України в Чернівецькій області Павлом Тюфтієм.

  • Доброго дня! Розкажіть будь ласка, як набути статус присяжного та які є обмеження на включення до списку присяжних?

Присяжними є громадяни України, які досягли тридцятирічного віку, постійно проживають на території, на яку поширюється юрисдикція відповідного суду та володіють державною мовою.

 

  • А щодо того хто не може бути присяжним?

Не можуть включатися до списку присяжних особи, які визнані судом недієздатними, мають незняту чи непогашену судимість, на яких протягом останнього року накладалося адміністративне стягнення за вчинення корупційного правопорушення.

 

  • У яких справах можуть приймати участь присяжні?

Загалом, законодавцем передбачено два випадки, коли залучаються присяжні. У цивільному судочинстві залучаються присяжні з розгляду справ про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання її недієздатною, визнання особи безвісно відсутньою чи померлою, а також справи про усиновлення та примусову госпіталізацію. Щодо кримінального судочинства, участь присяжних передбачена лише у справах щодо злочинів, за вчинення яких передбачено довічне позбавлення волі.

 

  • Хто саме у зазначених категоріях справ здійснює розгляд?

Щодо складу учасників цивільного судочинства, то такі справи розглядаються за участю одного судді та двох присяжних. Якщо говорити про кримінальні провадження, то такі справи слухаються судом присяжних у складі двох професійних суддів та трьох присяжних.

 

  • Чи достатньо у нас на Буковині присяжних, щоб розглядати справи та скільки взагалі присяжних зареєстровано на Буковині.

На даний момент достатньо. Кількість присяжних визначає територіальне управління Державної судової адміністрації України в областях базуючись на статистиці справ, до розгляду яких залучалися присяжні за минулі роки. У чотирьох місцевих загальних судах міста Чернівці налічується 70 присяжних, які виконують обов’язки в Шевченківському, Першотравневому й  Садгірському районних судах.

 

- У Вас є інформація у яких сферах вони працюють?

Якщо говорити конкретно про місцеві загальні суди Чернівецької області, то присяжними виступають в основному люди, які працюють у сфері освіти, медицини, соціальні працівники, тощо.

 

  • А яка практика роботи суду присяжних в інших країнах?

У Сполучених Штатах Америки цивільні та кримінальні справи також розглядають присяжні. Суд відбувається у такому складі: один суддя і                              12 присяжних. Під час розгляду кримінальних справ присяжні в США, зазвичай, виносять вердикт винна чи невинна особа, а суддя вже безпосередньо призначає покарання. У цивільних справах присяжні можуть призначити покарання – визначити розмір збитку або штрафу.

До прикладу у Франції суд присяжних може розглядати тільки кримінальні справи. У такому випадку на засіданні присутній головуючий суддя, 2 професійних судді і 9 присяжних.

У Німеччині іноді кримінальні справи може розглядати суд присяжних. Тоді на засіданні присутній один головуючий суддя і 2 присяжних.

У Казахстані кримінальні справи теж може розглядати суд, що складається з головуючого судді і 10 присяжних. Однак на практиці така модель застосовується рідко, адже для розгляду справи в такому форматі підсудному повинно загрожувати довічне ув'язнення або смертна кара.

 

  • Яка процедура обрання особи присяжних?

Для того, щоб стати присяжним, громадянин України має звернутись у відповідну місцеву раду за місцем проживання і подати такі документи:

  • заяву про включення до списку присяжних;
  • копію паспорта громадянина України;
  • за необхідності: згоду на збирання та обробку персональних даних, довідку про відсутність незнятої чи непогашеної судимості, довідку про відсутність психічного захворювання.

Якщо конкретно говорити про місто Чернівці, то особа звертається до Чернівецької міської ради, подає відповідно заяву до якої подається копія паспорта та копія трудової книги, а також довідку, стосовно того, що вона є неосудною.

 

  • Як оплачується робота присяжних?

Присяжним за час виконання ними обов’язків у суді виплачується винагорода, розрахована виходячи з посадового окладу судді місцевого суду з урахуванням фактично відпрацьованого часу.  Виплата винагороди присяжному за час виконання ним обов’язків у суді здійснюється територіальним управлінням Державної судової адміністрації України в Чернівецькій області на підставі письмової заяви присяжного на відкритий ним рахунок, вказаний у заяві.

До фактично відпрацьованого часу належить:

  • ознайомлення присяжного з матеріалами судової справи, в якій він бере участь як присяжний;
  • участь присяжного в судовому засіданні;
  • перебування присяжного в нарадчій кімнаті;
  • час очікування присяжним початку судового засідання, який визначено в процесуальному документі, у разі зміщення графіку засідань у суді (з часу, визначеного у процесуальному документі, до фактичного початку судового засідання).
  • Як поєднуються основна робота з обов`язками присяжних?

Законом чітко передбачено, що роботодавець зобов`язаний увільнити присяжного від роботи на час виконання  функції присяжного. Якщо ж, все-таки, роботодавець відмовляється увільняти присяжного для здійснення функцій, то це можна кваліфікувати як неповагу до суду, а за це вже в свою чергу настає адміністративна відповідальність.

 

  • Як формується список присяжних?

Згідно статті 64 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» для затвердження списку присяжних територіальне управління Державної судової адміністрації України в Чернівецькій області звертається з поданням до відповідних місцевих рад, які формують і затверджують список громадян, які постійно проживають на територіях, на які поширюється юрисдикція відповідного окружного суду, відповідають вимогам статті 65 цього Закону і дали згоду бути присяжними. Список присяжних затверджується на три роки.

В подальшому суд, володіючи списком присяжних, вносить їх відомості до Єдиної судової інформаційної системи і участь у здійсненні правосуддя як присяжних – здійснюється за допомогою автоматизованої системи суду.

 

  • Скажіть, яка роль присяжного при винесенні рішення судом у кримінальних справах?

Загалом під час розгляду справи, присяжний користується усіма правами професійного судді : бере участь у дослідженні всіх відомостей та доказів на справі, робить нотатки під час судового засідання, ставить запитання обвинуваченому, потерпілому, свідкам.

Необхідно зазначити, що при винесені вироку двоє суддів і троє присяжних відбувають до нарадчої кіманти. Нарадою суду присяжних керує головуючий, який послідовно ставить на обговорення питання, чи дійсно мав місце факт злочину, яка ступінь вини, веде відкрите голосування і підрахунок голосів. Усі питання вирішуються простою більшістю голосів. Головуючий голосує останнім. Ніхто зі складу суду присяжних не має права утримуватися від голосування, крім випадку, коли вирішується питання про міру покарання. У такому разі присяжні можуть викласти письмово окрему свою думку, яка приєднується до матеріалів провадження і є відкритою для ознайомлення.

 

  • Тобто присяжний в цьому випадку відіграє важливу роль?

Звичайно що відіграє, вони також приймають участь в голосуванні та оцінюють доказові матеріали, які не були почутті в ході судового розгляду. Існує така теорія, що професійний суддя оцінює право, а суд присяжних – факт.

Взагалі, суд присяжних – ефективний елемент народовладдя в судовій сфері та діє практично у всіх країнах світу та Європи.

Інститут присяжних є достатньо важливим кроком сучасної України до європейської інтеграції, створюючи більш правосвідому націю. Слід зауважити, що необхідним є підвищення саме моральності нації, тому суд присяжних повинен спиратися на моральні фактори, почуття справедливості та неупередженості.

 

 

Розмову записала головний спеціаліст                                                                                                                      Крістіна Наконечна